0

П ървите автобуси с бегълци от една от най-опасните точки в Украйна - град Харков, дойдоха в България. Рейсовете са два и пристигнаха на ГКПП „Дуранкулак“, видя репортер на „Телеграф“. По пътя са събирали хора и от други населени места в северната част на страната, която е  под денонощен обстрел от руснаците, разказаха хората.

Съдбата им е тежка и несигурна. От Харков са стигнали до Полтава, както са могли - пеша, с коли, по всевъзможни начини. Оттам им е осигурен временен подслон, дали са им храна и вече с автобуси са се насочили към границата с Румъния, разказаха хората. Те търсят подслон в България, много от тях имат и свои роднини у нас и ще отседнат временно при тях.

Други се настаняват по хотели. Има и украинци от северните части на страната, които са работили в туризма по нашето Черноморие и имат приятели тук, които ги очакват сега и им осигуряват подслон.

„Пътят от Украйна е тежък, напред е неизвестното, назад връщане няма“, казва Олга, която е тръгнала първоначално пеша от село заедно с двете си деца. 

"Църквата ни помогна да заминем. Аз съм със семейството си. Взели сме и деца на наши приятели. Засега ще останем в България, където имаме роднини и приятели, които ни чакат. Църквата ни  помогна да се измъкнем от град Измаил“,  разказа Максим.

От граничния пункт „Джурджулещи“, където се събират границите на Украйна, Румъния и Молдова, казаха, че само в четвъртък са преминали над 2000 души. Подобно е положението и на другия най-близък до България пункт от румънска страна в Добруджа - Исакча, където през вчерашния ден потокът е достигнал до 5000 души. Все по-малко от преминаващите са с автомобили и все повече вървят пеша. Причината е, че в Украйна горива почти няма, даже мнозина от преминаващите украинци твърдят, че бензинът е свършил.

Контролът по границите както в Румъния, така и в България е много засилен. Бягащите украинци биват разделяни на групи и минават различни проверки на граничните власти, включително и за оръжие, разказаха пред „Телеграф“ от Гранична полиция в Румъния. Информацията бе потвърдена и от български граничари. Бежанците от Украйна, които минават през Молдова, първо изчакват там, където се уговарят с техни близки да ги посрещнат. Други, които влизат директно в Румъния, пък изчакват да бъдат поети от автобуси и микробуси за България. Съдействие от вчера оказват и от Турция, научи „Телеграф“.

Представител на турското консулство бе на ГКПП „Дуранкулак“ и автобус очакваше желаещи да отпътуват за Турция, където също ще им бъде осигурено убежище. На пунктовете в Румъния и България има доброволци - украинци и българи, които  съдействат за настаняване в хотели и частни квартири. 

Представители на здравните власти и РЗИ също са тук, тъй като украинците минават транзит и не се  проверяват за ваксини и не им се правят ПСР тестове. От варненската болница „Света Анна“ казаха пред „Телеграф“, че всеки, който помага на украинец да се настани у нас, може напълно безплатно да го доведе в лечебницата, за да му направят пълни изследвания или ако има желание, да се ваксинира. 

В Северна Добруджа почти няма свободни места за настаняване вече. Хотелите и частните квартири в Галац и Браила са пълни с украински бежанци. Подобно е положението и в Констанца, където румънските власти от местната управа съдействат и по-голяма част от бегълците от войната се настаняват безплатнно за ден-два, докато продължат към България.

Непрекъснато пристигат конвои с хуманитарна помощ. Освен храна и други продукти, които се предлагат, бежанците също така получават информация за възможностите за настаняване на различни места в зоната или в други окръзи в Румъния.

Крум Стоев

Конвой от 15 танка и бронирани машини 

Бронирани машини на пехотата, танкове и военни джипки с отличителните знаци на НАТО се разполагат по границата между Румъния и Украйна, видя „Телеграф“. Един от конвоите, съставен от около 15 машини, превозвани на платформи от влекачи, бе в околностите на Браила.

В района на Галац и по цялата делта на Дунав към Черно море се наблюдава засилено присъствие на военни. По градовете има и засилено полицейско присъствие. Униформените указват пълно съдействие и упътват хората с украински автомобили. Колите се шофират предимно от жени и деца, мъже почти отсъстват, тъй като са мобилизирани в армията и тяхното измъкване от Украйна е трудно.

По информация на „Телеграф“ тарифата мъж да бъде пуснат да напусне границата започва от 2000 евро. В румънските градове зоните за платено паркиране са безплатни за автомобили с украинска регистрация.

По темата работиха: ЗАХАРИ БЕЛЧЕВ и КРУМ СТОЕВ, Пратеници на Телеграф в Румъния

ЕКСКЛУЗИВНО: 2000 евро спасяват мъжете от войната в Украйна

ЕКСКЛУЗИВНО ОТ ПУНКТ "ДЖУРДЖУЛЕЩИ": По 2000 души минават на ден, конвой с танкове пътува към Украйна (ВИДЕО ОТ ПРАТЕНИЦИТЕ НИ)

ЕКСКЛУЗИВНО ОТ РУМЪНСКО-УКРАИНСКАТА ГРАНИЦА: Посрещат бежанците с топла храна и дрехи (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО ОТ ПРАТЕНИЦИТЕ НИ)

Бягащи от войната на Дуранкулак пред "Телеграф": Няма обратен път за нас