0

О пашката от поклонници пред мощите на Светите братя Кирил и Методий удължи работното време на храм „Св. Неделя“ почти до полунощ. „Хората ще имат възможност да се докоснат до равноапостолите до 23 часа вечерта. Но вратите ни ще са отворени, докато има желаещи. Така ще бъде и на празничния 24 май“, коментираха вчера служители на митрополитската катедрала.

В понеделник реликвата пристигна у нас в богато украсена мощехранителница от атонския манастир Есфигмен, където се съхранява. Тя бе донесена в София от игумена на светогорската обител архимандрит Вартоломей, а символично посрещането се състоя на кръстовището на булевардите „Христо Ботев“ и "Александър Стамболийски". Оттам около 12 часа реликварият пое към катедралата.

Литийното шествие бе под звуците на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, изпълняван от духов оркестър. В храма дойдоха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те присъстваха на молебена пред Светите мощи, оглавен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Той прочете приветствие от патриарх Неофит. В него главата на БПЦ  изтъкна уникалността на това събитие и се обърна към хората на духа - учени, писатели, учители, студенти и ученици - пазителите на заветите на нашите предци.

През това време от съображения за сигурност миряните не бяха допускани в храма, който бе опасан от полицейски кордон. А хората не спираха да прииждат от цялата страна. По едно време опашката се изви почти до Съдебната палата. Мнозина недоволстваха заради чакането на официалните лица, наричайки го „наследство от ерата на комунизма“. Други се ядосваха, че заради по-ранното с 5-10 минути тръгване на шествието са го изпуснали. Трети пееха пред затворената врата песнопението „Христос Възкръсна от мъртвите“. „Много е вълнуващо. Тези мощи идват за първи път в България“, вълнуваше се искрено Миглена Русева. Дама, чакаща до нея, допълни: „Това е личен момент и духовно преживяване за всеки българин. Жалко, че е само 2 дни поклонението и няма да успея да доведа и децата си, а не съм от столицата“. Група млади хора пък съжалиха, че равноапостолите не се почитат както подобава у нас. „Например на 14 февруари, когато е успението на Св. Кирил, честваме Св. Валентин с разврат и пиене на алкохол“, отбеляза Рая Големанова. В 12:45 камбаните тържествено забиха и вратите се отвориха и за обикновените люде.

Вестта за пристигането на реликвата от Атон предизвика сензация в целия славянски и християнски свят. Докато гробът на Кирил се знае, че е в базиликата „Сан Клементе“ в Рим, то този на Методий още се търси в Чехия, нейде в земите на Велика Моравия - държава, съществувала до X век в Централна Европа. Предполага се, че около XIII век с Четвъртия кръстоносен поход мощите на Солунските братя от Константинопол се озовават в Рим. През 80-те години на миналия век те са върнати и оттогава се съхраняват в Света гора.
Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор обясни, че мощите включват част от ръката на Св. Кирил и две частички от ребрата на Св. Методий - архиепископ Моравски". Има и една малка частица от Светия животворящ Кръст Господен. Светините ще останат за поклонение до обяд на 25 май.