0

О рганизирано, но много, много бавно. Това бе всеобщото мнение на десетки членове на секционни избирателни комисии, с които „Телеграф“ разговаря в дългата следизборна нощ в София. Оценката бе еднаква и за двете локации, където бяха приютени хъбовете на трите столични районни избирателни комисии – залите „Арена Армеец“ (23 и 25 МИР) и „Фестивална“ (24 МИР). Заради бавния процес членове на СИК спаха по седалките в залите.

По традиция първи още около 20:30 ч. в залите започнаха да пристигат членовете на мобилните избирателни секции, които обслужваха болници, места за задържане под стража и домове на карантинирани. „При нас е лесно, защото имаме по 20, максимум 30 гласоподаватели и затова нямаме забавяне с броенето, но в секциите с по 1000 души ще е сложно“, обясни избирателна труженичка в началните часове на дългата предизборна нощ. Около 21 ч. на паркингите започнаха да пристигат с полицейски ескорт бусовете с членове на редовните секции. Това обаче бе по-скоро изключение, а истинският наплив започна около 22:30 ч. „Пристигаме чак сега, защото трябваше да броим бележките от машините. Това отне много време. Пък и са два избора – за парламент и за президент. През юли си тръгнахме в 23 ч. от зала „Армеец“, а сега току-що пристигаме. Вероятно тук ще се спи“, сподели за „Телеграф“ член на СИК от жк „Надежда“.

На място „Телеграф“ видя добре организиран процес, при който на членовете на СИК се предлагаха храна и напитки, а всяка комисия получаваше пореден номер, при изтеглянето на който да се яви за обработка на документите си на гишетата на „Информационно обслужване“. Десетки разпоредители на РИК в бели тениски с надписи "Заедно можем всичко" асистираха представителите на СИК и им даваха указания какво и кога да правят. Членовете на комисии бяха настанени на седалките в залата, а мнозина калкулираха скоростта на приемане на протоколите, за да преценят дали имат време да поспят, докато дойде редът им. За маски и физическа дистанция предупреждаваха полицаи на входа, но в залата нито едното не се спазваше, а хората седяха струпани по трибуните.

„Самият процес започва с отложен старт заради броенето на разписките за гласуване. Това видимо отнема много време, защото вече е 23 ч., а навън все още пристигат бусове с членове на СИК. Единственото обяснение за тези забавяния е, че досега са броили“, заяви за „Телеграф“ един от членовете на 23 РИК. Според експертите на място процесът вървеше спокойно, организирано и без проблеми, но бавно, за да се елиминира възможността за грешки при верификацията на резултатите. Около 1200 комисии трябваше да предадат протоколите си в зала „Арена Армеец“, а още над 500 в зала „Фестивална“.

На всички наблюдатели правеше впечатление, че въпреки че датата бе през 2021 г. и изборите се извършваха на машини, хората от СИК-овете пристигаха отново с големи количества хартиена документация и чувалчета с избирателни разписки. „Двойният избор доведе до много бумащина, но и като са единични, пак се попълват сума ти документи. Ние нямаме грешки, но ето че пак чакаме, защото нещата стават бавно“, сподели член на комисия от Кремиковци. Според представителя на СИК процесът вървял с по 60 протокола на час, което значело, че той ще си тръгне от залата около 3 сутринта. В крайна сметка всички секционни протоколи в София бяха предадени в РИК до 10 ч. сутринта в понеделник.

Председател на СИК в Пловдив е била напръскана с лютив спрей в очите от избирателка, съобщи NOVA. Инцидентът е станал около 30 минути преди края на изборния ден. Това съобщи председателят на 16 РИК Ивайло Василев. На пострадалата е оказана медицинска помощ. Подаден е и сигнал към полицията. Изясняват се мотивите за нападението. На опашката пред РИК Стара Загора пък член на СИК припадна заради дългото чакане. Извикана бе линейка, а на място парамедиците му помогнаха да се съвземе. В Града на липите бе второто най-натоварено място след трите софийски РИК, като и там бяха забелязани спящи членове на СИК по столовете в сградата на местния културен център.

 

Прокуратурата разследва над 1000 нарушения

Към следобед w понеделник общо 918 преписки и 125 досъдебни производства са заведени във връзка с изборни нарушения, съобщиха от прокуратурата. По досъдебните производства са извършени множество действия по разследването, предстои анализиране на доказателствата, допълниха оттам и уточниха, че над 90% от преписките са за изборите за парламент. Най-много преписки са заведени в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Общо 7 лица са получили обвинения за изборни престъпления. Общо 601 пъти от прокуратурата са отказали да образуват досъдебни производства заради липса на събрани от органите на МВР данни за извършено престъпление.