0

Ж алби срещу баничарници и други обекти за бърза закуска, в които не се допуска хранене вътре, са запълнили различните институции у нас. Хората масово се оплакват, че им нарушават правата и ги гонят да се хранят на тротоара, без значение дали разполагат със зелен ковид сертификат. Дори вече има и няколко заведени в административни съдилища дела с подобен казус, показа проверка на „Телеграф“.

Повечето баничарници, дюнери и лавки за хот-дог, гофрети, палачинки и други бързи закуски не желаят да проверяват за зелен сертификат, а предпочитат да недопускат хора да се хранят, седнали на маси в помещенията им. Причината е в криво разбраната Заповед РД-01-856/19.10.2021 на министъра на здравеопазването, обясниха юристи. В нея до т. 30 включително са изброени мерките и забраните, които са въведени, но в т. 31 голяма част от тях падат, при условие че персоналът на даденото заведение, било то баничарница, закусвалня, сладкарница или голям ресторант, е 100% ваксиниран. Също така условие забраните да не важат е клиентът да е ваксиниран или да си е направил тест. Това обаче масово в по-малките места за хранене не се спазва, показа проверка на „Телеграф“.

От една страна, съдържатели на заведения тип баничарници сами си тълкуват закона, без изобщо да имат дори елементарни юридически познания. Така се получава, че се въвеждат някакви техни си мерки и ограничения, които изобщо на практика не съществуват в заповедта на МЗ. От друга страна пък, на дребните търговци не им се занимава. Вместо да проверяват всеки клиент дали има зелен сертификат, те просто решават нещата кардинално, като го гонят, често дори грубо, от търговския си обект, принуждавайки го са си яде закуската на крак на тротоара. Оправдават се, че няма как продавачите да изискат сертификат от клиентите, тъй като, особено в ранните часове, по баничарниците са десетки и се оформят опашки.

Има и парадоксални случаи, дори в по-големи и реномирани магазини от известни търговски марки. В търговската площ отпред стои охрана, проверява за сертификати и допуска вътре само с такива, но заведенията за хранене, които се намират в самия обект, не функционират. При други обекти пък се наблюдава нелепо разделение през маса или през стол, а същевременно хората чакат, за да си вземат закуска на огромна опашка буквално един връз друг. На много места у нас вече се въведе практиката баничарници и други подобни заведения да продават на гише откъм улицата. В по-големи ресторанти, където все пак се допускат хора, сертификатите се проверяват от сервитьорки. Често обаче от персонала, непознавайки законите, изискват и лични карти от клиентите, което е недопустимо закононарушение, а глобата е далеч по-солена от тази на РЗИ, коментираха юристи.

В отделни кафенета масите са облепени с тиксо, а в съседни до тях пък всеки си сяда на открито, въпреки че съгласно заповедта дори и това е забранено за хора без зелен сетрификат. Заради тези крути мерки и липсата на добра юридическа култура много гостилничари, баничари и сладкари просто затвориха врати. Собствениците категорично отказват да работят при тези условия. Във Варна например в заведенията отчитат близо 80% спад в оборотите. Подобно е положението и в други големи градове, като Пловдив и Благоевград. Малко с по-добри показатели е столицата, но и в София отчитат над 50% по-ниски обороти, поне официално.

Доставят стоки на гише пред магазина

Големите хипермаркети за черна и бяла техника и за строителни материали са намерили начин как да обслужват клиентите без зелен сертификат. Масово пред входа им дежурят служители, които персонално се заемат с клиента, щом се окаже, че не е сертифициран и не може да влезе да си напазарува сам. Служителите вадят от магазина каталози или направо стоки, от които клиентът си избира. После посредничат и за плащането на каса, а накрая му носят стоката и дават касовата бележка. Някои от строителните хипермаркети дори са обособили с подвижни плоскости и отделни входове, които са по ръба на забраната, защото се намират в нещо като малки изложбени зали с касиер. Там са изложили част от най-оборотните стоки и допускат свободно клиенти без сертификат. На повечето места обаче охрана съблюдава хората да са с маски дори и в откритите пространства на паркингите пред търговския обект.