0

Г рафиката с данни от ежеседмичния анализ на отпадъчните води на София за COVID-19 корелират с официалната статистика за заболеваемост. Резултатите доказват акуратността на метода, разработен от „Софийска вода“, част от „Веолия“ и Центъра по компетентност Clean and Circle към Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, съобщиха от водното дружество.

Данните показват, че към 26 април са открити  435 генни копия/mgN на вируса на входа на пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово. За същия ден Единният информационен портал съобщава за 377 новодиагностицирани с COVID-19. Генните копия представляват броя на гена от вирусната РНК на COVID-19 и индикират замърсяването на водата на входа на станцията. Към момента тестовете се извършват веднъж седмично от проби на отпадъчна вода преди процеса на пречистване.

След едногодишни съвместни усилия  „Софийска вода“ и Clean and Circle разработиха метода по примера на редица държави, в които групата „Веолия“ оперира. Подобно на градове във Франция, Германия, Австрия, Гърция и София вече може да определя равнищата на заболеваемост не само спрямо данните от клиничните проби, но и по битово-отпадъчните води.

Основното предимство на метода е, че може да послужи за прогноза на потенциални нови вълни и откриване на огнища на заболяването, тъй като наличието на вируса в отпадъчните води изпреварва появата на симптоми у населението. Методът може да се използва и с контролни цели -  ако тестът на местното население е отрицателен, но вирусът е открит в отпадъчните води, трябва да се изследват потенциални източници на инфекция.