0

78% от столичните работодатели планират да увеличат персонала си. Това сочат данните от анкетата на неправителствена организация Българската конфедерация по заетостта, проведена сред 1074 компании от пет региона и дванадесет индустриални сектора.

Междувременно коефициентът на заетостта в Пловдив намалява с 10 процентни пункта и 8% от компаниите прогнозират ръст на работната сила. В Бургаския и Варненския регион плановете за наемане на нови служители също са положителни с коефициент на заетостта от съответно +5% и +6%. Русе също отбелязва подобрение от седем процентни пункта, достигайки коефициент на заетостта от +3% за периода април-септември 2022 г. В сравнение с предишното шестмесечие двойно повече компании (46%) планират да разширят екипите си до края на септември, 6% прогнозират, че ще ги намалят, а 33% ще запазят числеността на персонала си.

„Въпреки обнадеждаващите планове на работодателите в цялата страна за увеличаване на персонала, няма сектор, който да не се задъхва от недостига на подходящи кадри. Пазарът на труда никога преди не е бил толкова ожесточено конкурентен, защото качествените служители не търсят само адекватно заплащане, смислени допълнителни придобивки и гъвкави работни модели, но и стабилна фирмена култура”, коментира председателят на конфедерацията Надя Василева.

Статистиката показва още, че 42 на сто от работодателите считат, че войната в Украйна ще се отрази негативно на бизнеса им. За една пета от тях тя ще има положително въздействие, а 39% не смятат, че ще рефлектира върху бизнеса им по какъвто и да било начин.

„Имаме спешна нужда от над 200 000 специалисти за всички сектори без изключение и много работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми в емигрантите от Украйна, които биха могли да заемат част от свободните работни места“, обобщи Василева.