0

К ърлежите плъзнаха след рязкото покачване на температурите.

Най-много сигнали за кръвосмучещите има в Южния парк, където преди три години от главата на дете бяха извадени 50 кърлежа.

„Плъзнаха вече сериозно. Онзи ден точно в Южен парк на раницата на детето намерих един“, алармира майка във фейсбук групата „Насекомите и ентомолозите“. Родители споделят, че още в края на февруари трябвало да вадят кърлежи от децата след разходка в Странджа. Ветеринарни лекари пък казват, че са започнали да отстраняват кръвосмучещите от кучета още през януари. Статистиката у нас показва, че на година около 1000 души се заразяват с лаймска болест, а около 700 – 800 човека се инфектират с морсилска треска. При вадене кърлежът не трябва да се върти, да се маже с олио и да се задушава, защото това води до риск от заразяване, тъй като той преживява стрес и връща кръв. Тогава е най-големият риск от инфектиране. Колкото по-рано се извади паразитът, толкова е по-малък рискът от заразяване. Смята се, че кърлежът трябва да престои 12 часа впит, за да успее да пренесе зараза.

Запазете кърлежа след отстраняването му от тялото си, съветват на страницата си от Националния център по заразни и паразитни болести, за да бъде изследван. Изследването открива ДНК на причинителя на лаймската болест – Borrelia burgdorferi. Минимум 20 дни след ухапването е препоръчително да се направи серологично изследване на пациента.