0

10 години след старта на дело за връщане на старозагорската „Ески джамия“ на мюфтийството и апелативният съд в Пловдив отказа да признае претенциите на мюсюлманското настоятелство.

Сред аргументите за отказа е записано че дори имотът да е бил отнет незаконно, неговото предназначение е дотолкова съществено променено, че вече не съществува реално до размерите, в които е бил отнет.

И някога , а и сега „Ески джамия“ е архитектурно-строителен, художествен и археологически паметник на културата с висока културно-историческа стойност с национално значение със статут на народна старина още от 1927 г., свързана не само с мюсюлманската религия, но и с християнската- Съдиите припомня,че при разкопки в  основите  са открити части от средновековна християнска църква, и като такава е предназначена да задоволява трайно образователните и културните потребности на всички български граждани и е за общо ползване.

По този начин е обоснован статутът на  имота като публична държавна собственост.

През 2011 година по проект на Министерството на културата е извършена пълна консервация и реставрация на комплекса който е превърнат в уникален по своя характер Музей на религиите.

В него са показани по подходящ начин запазените култови елементи от различни епохи.

Стенописите и пластичната декорация разкриват великолепие от майсторски умения и цветови решения.

Джамията е една от малкото масивни сгради , които са оцелели по време на Руско-турската освободителна война, според надпис върху камък в предверието тя е била изградена през 1408-1409 година по нареждане на тогавашния градски управител Хамза бей.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.