0

П лантации от близо 200 дка са пълни със сочни малини край Самоков. Розовите плодове са с уникален вкус, зреят под звездите и са отглеждани по биологичен начин. Вкусът им е доказателство за това, че не се ползват никакви синтетични препарати и торове, установи екип на „Телеграф“ по време на Празника на биоземеделието в Мало Бучино.

Люлин

Стопанин на малиновите полета в Рила е Радостин Стойчев. Той отглежда биомалини, биоягоди и биоборовинки до самия град Самоков. Малините са два сорта, единият от които е известният български „Люлин“ и се очаква да плододава до слана. Малинките са предназначени за прясна консумация, но голяма част се изкупуват от хладилници и се изнасят за Германия и Франция. 10 лв. плащат за килограм сочни плодове хората, които минават покрай фермата, за да се снабдят на място с романтичния плод.

Климатични промени

В момента в този район са най-качествените малини в страната, коментира Божидар Петков, шеф на малинопроизводителите в България. Полетата в района на Попово са пострадали от безкрайните летни суши, а поливането не може да компенсира въздушната влага, обясни той. Сега времето е златно за розовите плодове в Самоков, но това лято се оказало чудовищно сухо. Хората са осъзнали, че климатичните промени са факт, след като за първи път от незапомнени времена в планината не е паднала капка дъжд за 4 месеца, каза Радостин Стойчев.

Шедьовър

От полетата край града в момента се носи аромат и на зреещи ягоди. Те са късни сортове, а стопанинът позволява на хората и сами да си берат при желание срещу 5 лв. за кг. До тях има и узрели американски боровинки. В плантациите от малини обаче влизат само професионални берачи, защото отказват да работят, ако някой преди тях е късал плодове, обясни забраната за клиенти Радостин Стойчев.

Той каза, че хората си купуват малини освен за свежа консумация, за направата на компоти и сиропи, но и за лечебни цели. Малината смъква температурата и е полезна срещу бъбречни проблеми. От тях се прави и ароматен оцет, шедьовър на кулинарното изкуство.