0

Л ипсата на каквато и да е държавна политика, свързана с децата и семействата, е една от причините за нарастващия брой на подрастващите, отглеждани от един родител.

Това коментира пред „Телеграф“ изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов  по повод оповестените данни от Националния статистически институт, от които става ясно, че всеки пети българин (21,9%) сам отглежда децата си през 2021 г. Според статистиката семействата, съставени от един родител с деца, са 408 745.  Делът на самотните майки е 74,4%, а на бащите – 25,6%.

Настояще

„Работата в училищата, детските градини, социалните служби, правосъдието и всички държавни системи е в криза и липсва мисията, която трябва да оказват тези институции, а тя е именно да помагат на семейството и гражданите. Работата на тези институции става все по-повърхностна и все по-формална, хората преживяват кризи, в които трябва да им се помага. Цели поколения израснаха във враждебна среда и това води до същностни промени в нагласите и поведението на хората. Децата не се учат да разсъждават по въпросите от живота, а се карат да зазубрят теми и факти, те са отвратени от цялата образователна система. Цели поколения растат, които имат много оскъдно разбиране за ефективното общуване, семейните отношения, справяне с гнева, решаване на конфликти и пр.“, посочва Богданов. Той твърди, че е налице дълбок разпад от ценности поради липса на системно абстрахиране на политиците по темите, които касаят обикновения човешки живот. Според него институциите трябва да служат на семействата, за да се справят с проблемите, не се учат подрастващите да бъдат по-компромисни и да чуват различна от своята позиция. “Това са меки умения, които все повече липсват в държавата и сред хората“, смята Богданов и добавя, че няма как всички тези кризи в обществото да не се отразяват върху децата.

Явление

Според изпълнителния директор на асоциация „Родители“ Яна Алексиева най-важно е как се превежда детето в ситуация на раздяла и това трябва да става без стрес и вражда между родителите. „Нашите родители, дори да са живели в неразбирателство, не са се разделяли. Сега семействата по-бързо пристъпват към това“, коментира тя. Алексиева добавя: „Важно е детето да продължи да разбира, че се разделят мъжът и жената във връзката, а майката и бащата остават и те го обичат, защото за децата това е важно”, казва още тя и добавя, че всяко дете преживява една раздяла в семейството. Тя е категорична, че родители, които не се разбират, да остават заедно заради детето, защото отношенията им не остават незабелязани. Изпълнителният директор коментира още, че семейната медиация все още е екзотика у нас, а тя е изключително важна за разрешаване на конфликтите и постигане на съгласие между партньорите и децата.