0

З а 68 училища в малките населени места никой не е подал документи за участие в конкурса за директори и старите ще продължат да изпълняват функциите си. Това разкри пред „Телеграф“ председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

„Директорката на едно от малките училища в Костинброд, където няма кандидат, ми се обади и каза, че продължава да работи. Но тя навърши годините за пенсия този март и има сили да работи още дълго“, каза още Такева и уточни, че в момента са обявени места за 461 директори.

Първият писмен изпит за конкурсите ще бъде на 3 септември.

Недоволство

Заради общественото недоволство министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди да се спре общественото обсъждане на наредбата, предвиждаща пълно преминаване на електронните дневници към Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) от учебната 2025/26 г.

Янка Такева пред "Телеграф": Искаме повече мъже за учители!

„Мотивите са, че подобно предложение може да бъде направено само след детайлно предварително обсъждане с всички заинтересовани страни, отчитане на мнението на родители, учители и директори. След премахване на спорните текстове наредбата ще бъде публикувана отново за обществено обсъждане“, посочват от МОН.

Изненада

Директори и родители бяха меко казано изненадани от забраната, която МОН възнамеряваше да наложи върху ползването на електронни дневници от външни доставчици като „Школо“, „АдминПлюс“ и др. Според предложени от ведомството промени в наредбата за документацията и информацията училищата могат да използват избрани от тях софтуерни продукти за водене на електронните дневници до края на учебната 2024/25 г., след което трябва да ползват единствено ресурсите на НЕИСПУО.

Въпросната система заработи през януари 2022 г. В нея се съдържа цялата информация за образователната система - от броя на учениците в училищата до отсъствията им, нормативите за учители и т.н. Информацията от е-дневниците, към които минаха всички училища, също отива към НЕИСПУО.

Безплатни

При въвеждането й от МОН поясниха, че системата позволява внедрените в нея електронни дневници вече да са безплатни за училищата, вместо да се плаща за външни доставчици. Имаше обаче право на избор кой е-дневник да се ползва, докато с предложените поправки в наредбата тази възможност отпада от следващата учебна година. Учители и директори многократно са се оплаквали от системата, която е тромава и често дава грешки.

НОВО 20: МОН връща "Школо" в училищата!

Критики около функционалностите й редовно има и около началото на учебната година, когато директорите трябва да подадат огромно количество информация. НЕИСПУО бе разработена от консорциум "Национални системи", спечелил обществена поръчка за 5,5 млн. лв. Той е от пет фирми - "Контракс", "Сиела Норма", "Технически университет“-София, "Дигитални и софтуерни решения" и "Админсофт".