0

Н епрекъснатата промяна на закона за наказанията при катастрофи няма да доведе до бързина на делата. Това става ясно от коментар на адвокат Людмил Рангелов пред „Телеграф“ за законодателните промени.

„Едва в последните 2-3 дни стана ясно какво всъщност искат близките на загинали при катастрофи - те искат бързина, не говорим за тежест на наказанията. Или са били разбрани грешно преди от законодателя, или след като законодателят донякъде изпълни исканията им за ожесточаване на наказателната репресия, сега те поставят други искания, а именно за бързина, които никак не са напразни, но това е технология на наказателното право. Извън технологията има и технически затруднения и те са свързани с ограничения брой експерти, с ограничения брой на сертифицираните лаборатории за кръвните проби, които са сигурно доказателство в съда. Очевидно това искат. По отношение на насрочването на заседанията по тези дела самият НПК достатъчно много задължи съда да заседава с определена интензивност и съдиите я спазват. Ако се случи да не я спазват, те винаги обясняват защо - зает адвокат на съответната дата например“, каза адвокат Рангелов.

Сложност

Той не очаква ускоряване на съдебно-техническите експертизи, те си остават важни, сложни, бавни. Съдът поставя и допълни задачи. „Достатъчно е в съдебно заседание една допълнителна задача да допусне съдът и ето още 3 месеца отиват тримата или петимата експерти да се съберат и да я изпълнят“, казва известният юрист.

Той е категоричен, че термин като „убийство на пътя“ не може да бъде юридически.

„С интерпретирането на ПТП като умишлено причиняване на смърт се дебалансира целият НК, защото непредпазливата вина и умишлената вина са много различни неща и те са уредени в общата част на Наказателния кодекс“, коментира адвокат Рангелов.

Обещания

Преди два дни правосъдният министър Атанас Славов се срещна с близки на загинали при катастрофи. Те поискаха по-строги и по-бързи наказания за виновните. „До месец ще е готов анализът на Съвета за криминологични изследвания, на база него ще предприемем законодателни изменения, свързани с тежките транспортни престъпления със загинали и пострадали“, коментира Славов след срещата.

В Министерството на правосъдието още в мандата на министър Крум Зарков е възложен анализ на тежките транспортни престъпления на Съвета за криминологични изследвания. Министър Славов заяви, че очаква този анализ да е готов този месец. „На база него и проведените разговори с близките на пострадалите ще предприемем съответните законодателни изменения“, заяви министър Славов, като добави, че промените ще бъдат обсъдени с МВР и други институции.

Славов посочи, че с близките са обсъдени проблеми като бързината на наказателния процес, бързината на експертизите и кръвните проби и др.

„Случаите следват един след друг. Реагираме първосигнално - хоп, това ще го оправим, така не се прави законодателство. Това показва две неща - слаба правна подготовка и мислене и, второ - постоянен стремеж на колкото може по-широк кръг от хора да угодиш, та да гласуват за тебе“, каза адвокат Рангелов.