0

К ъщата на революционера и апостол на Априлското въстание Иларион Драгостинов в Арбанаси е разрушена и превърната в незаконно сметище, където се въдят змии, алармират възмутени туристи.

Сградата беше паметник на културата от национално значение, но не бе опазена, след като институциите така и не успяха да се разберат кой трябва да се грижи за нея и да я стопанисва.

Още по-жалко е, че тя се намира почти в центъра на селото и на позорната гледка по нейното рушене в продължение на години се натъкват стотици наши и чужди туристи.

Днес от някогашната масивна постройка, изградена във възрожденски стил, са останали само малка част от каменните основи, обрасли в бурени и храсти.

Живеещите в съседство с болка споделят, че това е била една от най-красивите сгради в обявеното за архитектурен резерват село. Тя се отличавала с тежките си дървени порти и резбовани тавани. В къщата имало и богата библиотека, която, разбира се, днес не съществува.

от къщата не е останало нищо

 от къщата не е останало нищо
Телеграф

Спънки

През 2009-2010 г. по времето, когато министър на културата е Стефан Данаилов, са отпуснати 90 хил. лв., с които са ремонтирани портите и част от каменния дувар. Оттогава други средства за запазването и спасяването на този паметник на културата не са давани. Впрочем в селото на ухо се говори, че отпуснатите от Ламбо средство били доста повече – 400 хил., но по-голямата част от парите потънали в нечии джобове.

Преди време община Велико Търново имала намерение да промени статута на къщата, като от държавна тя да стане общинска собственост, за да може ремонтите й да бъдат финансирани със средства от общинския бюджет. До такава процедура обаче така и не се стигнало заради спънки от страна на културното министерство. Междувременно преди време върху порутената фасада на къщата бе поставена табела с надпис: „Срам за българските управници и за българската нация днес! Дано не и утре! Къде сте, политици и граждани?! Или потомци на славното ни и съкровено минало незабравимо?!“

Гнездо

Родната къща на Иларион Драгостинов е построена преди повече от 200 години.

В нея през 1852 г. е роден бъдещият ръководител и главен апостол на Втори Сливенски революционен окръг. След смъртта му родителите и близките на революционера остават да живеят в къщата в Арбанаси.

В годините след Освобождението те искат в къщата да бъде създаден музей на войводата и на останалите 13 революционери, излезли от Арбанаси. Поради неизвестни причини обаче това не се случва.

В ново време кметове на населени места, свързани с името на революционера, възраждат идеята за това в нея да бъде изграден революционен музей. Но, уви, отново нищо не се случва. А след саморазрушаването на емблематичната къща вече всякакви планове и проекти са безсмислени и ненужни.