0

О бвиняемият за побоя над председателя на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков Илия Спасески бе аплодиран по улиците на града на излизане от сградата на Основния съд, видя репортер на „Телеграф“. 

Младежът, който е професионален боец, бе посрещнат от дузина свои напомпани приятели в заведение на брега на Охридското езеро веднага след края на съдебното заседание. Компания им правеше и Димитрия Цобоски, който минава за топадвокат в Охрид. Юристът е защитник на един от скандалните членове на Охридския общински съвет Нефи Усейни, чието име е свързано със серия от побои, свързани със спор кой да контролира сергиите по охридския кей „Маршал Тито“. Самият Усейни според част от обвиненията дори участва лично в нападенията с юмруци. 

Скъпо

Охридчани, които не споделят вижданията на част от съгражданите си по отношение на омразата към България, пък споделиха, че Цобоски е един от най-скъпите адвокати в града и недоумяваха от къде беден младеж като Илия Спасески разполага с такива средства. Хората не знаеха дали действително бащата на Спасески е вадил българи преди близо 13 години от  потъващия кораб „Илинден“. Според тях това е просто част от защитната тактика на адвоката. 

ФАЛСТАРТ: Седем свидетели видели побоя над Пендиков в Охрид

По-рано през деня съдия Боян Мартиновски от Основния съд в Охрид не даде ход на делото срещу Спасески, тъй като се оказа, че част от доказателствата не са пристигнали, а от защитата настояват и за допълнителни. Делото бе отложено за 5 април.

В съдебната зала стана ясно, че има седем свидетели, които са видели побоя и могат да дадат показания за случилото се във фаталната нощ на 19 януари. Оказа се обаче, че макар и редовно призовани, само две девойки се престрашиха да се явят в залата - Ивон Блажеска и Мария Йолеска. Те побързаха да си тръгнат веднага щом разбраха, че процесът се отлага, и отклониха медийни въпроси. 

Омраза

Илия Спасески се появи по анцуг в компанията на адвоката си Димитрия Цобоски. Младежът отказа да говори с медиите по съвет на юрист, а защитникът му настоява, че случилото се с Пендиков не е свързано с омраза. Спасески е обвинен в престъпление от омраза и нанасяне на тежка телесна повреда. Преди дни беше задържан и втория побойник - Борче Ангелов, от Битоля, който се предаде сам на северомакедонските власти. Продължава издирването на третия заподозрян. Адвокатът на Спасески отказа коментар за останалите издирвани лица, както и дали те и клиентът му се познават.  „Как нападението да е от омраза, след като баща му спасяваше български граждани при голямото корабокрушение в Охридското езеро? Илия е възпитан в духа да обича всички и да не мрази никого. Сега помислете дали може да е омраза или има политически акцент“, изтъкна  Цобоски защитната си теза, като вплете умело в нея трагедията с кораба „Илинден“ през 2009 г., когато загинаха 15 българи. 

Политика

Юристът обаче не успя да уточни какви точно са тези мотиви, но не пропусна да определи процеса срещу Спасески като политически. След въпрос на „Телеграф“ защо тогава битият Пендиков е бил обиждан за откритото си заявяване, че е българин, Цобоски отрече това да е така. Адвокатът категорично се разграничи от факта, че по време на т.нар. на местен диалект „тепачка“ пред бара е имало обиди и псувни по адрес на българите, най-меките от които са „татари“ и „фашисти“. Самият Пендиков обаче твърди друго, както и неговите приятелки, които са свидетелки в процеса. „Дойдоха двама-трима и започнаха да ме обиждат, защото съм българин. Нарекоха ме предател“, разказа часове след побоя македонският българин.
Адвокатът на Пендиков Стефан Карамишевски обяви, че ще предявят иск за обезщетение за нанесените телесни повреди, но сумата все още не са уточнили. 

Полиция записа всички журналисти от България 

Пред Основния съд в Охрид имаше засилено полицейско присъствие както от униформени, така и от цивилни ченгета. Служителите на северомакедонското МВР проверяваха личните и служебните карти на присъстващите журналисти от България. Записваха данните им прилежно в тетрадка, без да дават обяснения с какви цели се прави това. В съдебната зала също се наложи журналистите да бъдат записани в протокола от заседанието. Съдията все пак прецени, че не е необходимо да е поименно всеки, а записа само кой на коя българска медия е представител. За снимащите с камери за телевизиите изиска да имат разрешение от Северомакедонския върховен съд, за да заснемат целия съдебен процес. 

* Захари Белчев и Бойко Кичуков, пратеници на "Телеграф" в Охрид