0

О коло 160 хиляди заети у нас плащат социални осигуровки върху максималния доход, който е определен на 3750 лв. за 2024 г. Това са ограничен брой хора и дори да се махне таванът на максималния осигурителен доход, няма да се реши проблемът с липсата на баланс в пенсионната ни система, коментира за „Телеграф“ бившият социален министър Христина Христова.

„Има известни резерви в така наречения Сребърен фонд, аз много работих преди години да го създадем, обаче той не можа да посрещне очакванията. Твърде ограничени са възможностите за инвестиции, парите там идват главно от приватизация, от продажби на държавна собственост“, посочи Христина Христова по повод това, че фондът трябва да помага за баланса в пенсионната система. Според Христова „там също могат да се размърдат инвестициите, така че малко от малко да се помогне на пенсионната система“. Иначе единственият начин тя да се подобри бил икономиката да се развива по-активно, така че да има добри доходи за работещите и те да плащат повече осигуровки. Лошата демография обаче затруднявала не само България, а и цяла Европа.

КРАЙ, ЗАБОГАТЯХМЕ: Пенсионерите напълниха сметките, в 7 области живеят нашироко!

Тя припомни и факта, че има таван и на пенсиите, който е 3400 лв. и той не е променян. Когато максималният праг на осигуровките беше 3400 лв., хората, които внасяха на максимума, бяха два пъти повече, около 300 хиляди. Само 5162 обаче са пенсионерите, които вземат между 3000 лв. и 3400 лв. месечно. Между 2500 лв. и 3000 лв. пък са 13 078 души.

679 515 българи с вдовишки добавки!

Препоръки

Да се премахне таванът на максималния осигурителен доход е и една от препоръките на Международния валутен фонд, тъй като оттам констатират за пореден път, че пенсионната ни система е много небалансирана. Половината пари в нея постъпват от осигуровките на работещите, а останалата половина се доплаща от държавата, тоест от данъците на всички граждани. „Ако преди години съотношението между постъпленията от осигурителни вноски и средства от държавата са били 50 на 50, сега съотношението е 60 на 40. Идеята на МВФ да се махне таванът на осигурителния доход е добра, но това е малка стъпка. С нея може би ще се върне старото съотношение“, коментира за „Телеграф“ и бившият финансов министър Симеон Дянков. Той е категоричен, че съществени реформи в пенсионната система могат да се правят само от стабилно технократско правителство.

ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ: 70 060 с признат стаж от чужбина

Промяна на формулата: Повече тежест на стажа или на вноските

От МВФ препоръчват също да се промени формулата, по която се отпускат пенсиите. По отношение на евентуалната промяна бившият социален министър смята, че тя е възможна. „Формулата е сложна. Може да се промени и в двете посоки - както да се зачита и да се дава по-голяма тежест на всяка година трудов стаж, така и на внасяните парични вноски“, уточни Христова. Според нея обаче, за да се балансира системата, трябва да се предприемат множество стъпки в синхрон. „Чувала съм и други предложения от различни организации, които отиват екстремно далече и предлагат да се внасят осигурителни вноски върху всички доходи - от бизнес, от наем и др. Нищо екстремно, в никоя сфера на живота обаче не е работещо“, допълва тя.

480 лв. отгоре след две години

В средносрочната прогноза за следващите години се предвижда максималният осигурителен доход да продължи да расте. През 2025 г. таванът за социални осигуровки ще е 4130 лв., а след още една година, през 2026 г. - 4430 лв. По-високият максимален осигурителен доход би трябвало да доведе до повече приходи в бюджета на НОИ. Сметките показват, че със сегашното вдигане на прага от 350 лв. ще бъдат събрани допълнително около 303 млн. лв.0