0

Б ижута, скъпоценни камъни, кехлибар с включени насекоми на цени от 2 до 3000 лева могат да се купят на традиционно великденско изложение, което се провежда в музея „Земята и хората“.  На него могат да се видят гривни, пръстени или други бижута с корали, оникс, перли, ахати и скъпоценни камъни или образци на редки кристализации, на минерали от колекции на ценители от Америка, Европа и България.  

На изложбата колекционери, които събират образци от различни минерали и вкаменелости, ги показват, разказа главният уредник на музея Светла Старирадева пред „Телеграф“. 

България е популярна със своите образци, открити в Маданския руден район. Това са кварцови, калцитни групи от един или няколко минерали. В момента модерни са ахатите и ясписите, вкаменените дървета, пояснява Старирадева.

Изложителите са подредили експонати на пирит, тюркоаз, берил от Русия, слюди, които са на цени от 2 до 200 лева. До 450 лева пък струва яйце, изработено от минерал, в зависимост колко рядък е за България или откъде е донесен.    

Планински кристали от Родопите струват по 8 лева, а аметисти от Бразилия по 15-16 лева. В кутиите на изложителя Шукри Сираков, работил 19 години в мините в Мадан, има парчета вкаменелости от акула, намерени в пустинята в Мароко. 

Има скъпоценни камъни, които са обработени и са готови за влагане в бижута. На изложението присъстват и много ювелири със свои авторски изделия. Така че човек може да си хареса и купи фасетиран камък и се уговори с майсторите, които присъстват на изложението, да им го вложи в бижу, обясни уредникът на музея. 

Кехлибар

На щандове се продават дръвчета, цъфнали с цветове от кехлибар, украшения и бижута от кехлибар. На уникатите цените стигат до 3000 лв., обяснява Васил Вълчанов, който е завършил Минно-геоложкия университет, но слабостта му от 32 години е кехлибарът. Кехлибарът е изкопаема смола, познат е отпреди над 5000 години. Наричали го слънчевия камък или златото на севера. В музея „Земята и хората“ има временна експозиция, посветена на кехлибара, където е представен и балтийският, който е с най-високо качество.  

Училище

На изложението има великденско детско ателие – децата първо рисуват яйцата и после върху тях слагат камъчета. Опитваме се да ги накараме да изработят тяхното яйце „фаберже“ , каза Светла Старирадева. От 11 април, вторник, започват ваканционните дни, когато музейни работници ще запознаят децата с минералите и скалите и ще ги учат да ги разпознават.