0

Б роим до 150 лв. след родителската среща, показа проверка на „Телеграф“.

Каква ще бъде точната сума зависи не толкова от това в кой клас е детето, а дали помагалата ще се вземат с обща поръчка на класа, или всеки родител ще си ги купува отделно. Издателствата винаги правят отстъпка, когато цялата паралелка или дори училище си поръчат наведнъж всичко. Затова и ако се намери родител, който да събере парите за всички, помагалата и учебните тетрадки могат да излязат по-евтини, отколкото в книжарница. 

Каса

В първи клас за пособията и три театрални постановки в рамките на първия срок се събират по 100 лв. От тях обаче 6-7 лв. са предвидени да останат в касата на класа.

Помагалата излизат средно около 40-50 лева. Майки и татковци на второкласници пък трябва да броят 150 лв., тъй като в сумата са предвидени и средства, необходими за освежаване на класната стая, купуване на декорации или предмети, свързани с обучението, както и неща за училищното настоятелство.

В едно от школата родителите трябва да подготвят 70 лв. за своя третокласник, а в друго – 80 лв. И

в двата случая се събират пари за помагала и се заделят пари за касата.

На места пък събират по 100 лв., за да останат повече пари в касата на класа за почерпка и подаръци около празниците. Сумата обикновено намалява колкото по-голям става ученикът.

В пети клас например се събират по около 40 лв., от които да се купят помагала, да се дадат 3 лв. за застраховка и малка част да остане за касата. В някои гимназии учебните и учебните тетрадки по език също могат да бъдат закупени с обща поръчка, но най-често учениците имат списъците от лятото и ги пазаруват още преди старта на учебната година. 

Правила

По време на родителските срещи педагозите четат и правилата за вътрешния ред в школото.

В социалните мрежи майка на осмокласник предизвика дискусия, след като сподели, че от него разбира, че някое дете може да бъде санкционирано, ако не ходи с униформа на училище, но няма проблем, ако пуши на 14-15 години, стига да е извън пределите на школото и двора му.

В публикацията, сърбала стотици коментари, жената пита не трябва ли образователната институция да възпитава.

Под поста й част от изказалите мнение споделят, че не е работа на учителите да обикалят и следят кой пуши, а други се съгласяват с майката, че трябва да бъдат налагани глоби и за подобно поведение.