0

Б ижутата обеци, брошки, гривни и чокъри са новият прочит на съвременните майстори на калоферската дантела и хит сред младите. 

Калоферската дантела или магията в бяло е като пътуване във времето. От XIX век до днес занаятът изисква едни и същи инструменти - дървени совалки и цилиндрична възглавничка, и много търпение. От времето на пищните кралски облекла, откъдето е привнесена дантелата, до богато украсена трапеза, днес това изкуство занаят предлага различни бижута и украса за дома. За  това разказва Диана Овчеларова, майстор плетачка на калоферска дантела от Творчески център на калоферската дантела в гр. Калофер. 

Традиции

Творческият център възобновява единственото по рода си в България специализирано училище за совалкова дантела в Калофер, открито в далечната 1910 г. Традицията на калоферската совалкова дантела понастоящем е възобновена от Творческия център на калоферската дантела в града. 

„Бях въведена в плетаческия занаят още като ученичка. Имах честта да бъда обучавана от една от най-добрите плетачки на калоферска дантела в града, а в началото на 2000 г. представих за пръв път калоферската дантела в Шотландия. Тогава бях на 14 години. Шотландия е страна, която има традиции в плетенето на совалкова дантела. Тук интересен е начинът на изплитане. Използва се цилиндрична възглавница с дървени совалки – игли, на които се намотава конецът. Совалките винаги са в чифт по две. Дантелата е магия в бяло, която се изтъкава много фино и това я прави много стегната, детайлна и красива“, сподели пред БТА Овчеларова.

Занаят

„Всъщност совалковата дантела се плете още от XV-XVI век, в България идва по-късно, но развитието в България със създаването на единственото по рода си училище за калоферска дантела през 1910 г. й дава тласък и тя се развива много успешно като занаят. Ние полагаме усилия да обучим новите поколения. Имаме седемгодишни и осемгодишни плетачки. Когато поотраснат на възраст над 10 години, плетат осъзнато. Казвам осъзнато, тъй като това е една техника, която изисква сръчност, която се придобива с времето“, споделя още Овчеларова.

За тези, които искат да се научат, са нужни само няколко чифта совалки, цилиндрична възглавница, конец и търпение. Няколко пъти в годината центърът организира кръжоци по първи стъпки, а целогодишно два пъти в седмицата ентусиастки се събират да обменят опит.