0

Д оброволци помагат на трудно или напълно неподвижни хора да стигнат до различни природни забележителности и да видят неща, които без сериозна организация и солидна чужда подкрепа не биха могли.

Поредното събитие, което вече набралата популярност в социалните мрежи и медиите фондация „Ела и ти“ планира, ще бъде на 9 март и вече тече сериозна работа по организацията и набирането на средства за екипировка.

„Най-важното е да има сняг. Ставаме все по-сериозни в нашата зимна програма и за 2024-та сме планирали три събития – във Витоша, Рила и Пирин“, разказва ръководителят на фондацията Гергана Дойчинова пред „Телеграф“. Освен за събитието на Черни връх стотиците доброволци, които помагат, се подготвят и за посещение със своите трудноподвижни приятели до Рилските езера на 23 март и до хижа „Вихрен“ в началото на април.

Човещина

Като цяло идеята на всички проекти, които реализира „Ела и ти“, е да се даде възможност човек да положи грижи за друг човек.

„В това е смисълът. Не с хъскита, не с теснолинейка, а с човешка помощ да дадем шанс на тези хора да преживеят нещо специално и да се почувстват наистина щастливи“, казва Дойчинова и уточнява, че самата тя също много обича животните, но това в случая не се отнася към гледната й точка по въпроса. „Трябва да се отнасяме към тези, на които помагаме така, както искаме да се отнасят към нас. Никой не е застрахован от това да се озове в тяхното положение. Животът предлага какви ли не обрати. Всички тези събития помагат и на доброволците да се поспрат в забързаното си ежедневие и да се замислят върху истински стойностните неща. Трудноподвижните ни показват, че има смисъл да намалим темпото и да забелязваме повече неща, да сме толерантни. Тези хора са един учебник за живота за тези, които могат да го четат“, допълва Дойчинова, която е кореспондент на радио „Ватикана“ от България и водещ в католическото радио „Аве Мария“.

Организация

За да се осъществят мащабните планове на фондацията, освен много доброволци са необходими сериозна организация и съдействие от институциите. Специално за събитието, което предстои в началото на март, от отряд „София“ на Планинската спасителна служба (ПСС) са осигурили 6 шейни. Освен това те помагат с координирането на доброволците, осигуряват лекар, който е част от задължителните изисквания за тези мероприятия.

„За събитията ни са необходими разрешителни от шест различни институции. Хубавото е, че те са доста кооперативни и нещата се случват, като напиша писмо само до една от тях, а след това те си взаимодействат служебно и само ми се обаждат кога да отида да взема съответното разрешение“, благодарна е Гергана Дойчинова, която отчита, че среща и страхотна отзивчивост от МВР. „Полицаите много ни помагат. Организират къде да се паркират автомобилите, съдействат всячески. На последното ни събития на Витоша останаха, докато и последният човек от групата не тръгна надолу“, добави Гери и не пропусна да отбележи и подаръците, които от природен парк „Рилски манастир“ са раздали на всички при посещението им при тях.

Профил

Профилът на доброволците, които помагат за осъществяването на събитията на „Ела и ти“, е доста широкоспектърен. Сред тях има професори, университетски преподаватели, юристи, журналисти и спортисти. „Когато сме заедно, не си говорим за себе си. Общуваме най-вече с хората, на които сме посветили съответния ден и сме концентрирани върху целта“, уточнява Гергана Дойчинова по отношение на това какви хора идват сред доброволците. „Самата аз съм инженер-химик по образование, но първо учих рисуване и скулптура, а след това съм работила и като преподавател и по вероучение“, отбелязва лицето на фондацията.

Самите доброволци първоначално са били набирани чрез платформата TimeHeroes, но от 2018 година, когато стартира „Ела и ти“, вече е станала достатъчно разпознаваема и хората се обаждат сами.

Подбор

Когато за дадено събитие са се записали повече болни, отколкото организацията предполага да бъдат заведени на дадено място, се действа на принципа „кой се е обадил първи с желание да участва“. „Опитваме се да стигнем до колкото се може повече хора, но не винаги е възможно. За да няма разочаровани, даваме предимство на тези, които са отпаднали при следващото ни събитие“, разказва още Дойчинова. Специално за зимните събития за всеки болен се необходими между 8 и 10 души. „Те също трябва да са относително здрави и в добра форма, защото натоварванията са сериозни. Подготвени сме за всякакви ситуации. Случва се да се стигне и до контузии, така че е хубаво да има и резерви. Добре е, че все повече хора виждат смисъл в идеята и се заразяват от възможността да посветят един ден, за да донесат истинско щастие и да сбъднат мечти на тези, към които съдбата не е била благосклонна. Тяхната емоция е много силна, говорят с очи и с жестове показват, че са истински щастливи“.

Търсят пантещи скиори и помещение за склад

За изкачването на Черни връх на 9 март от фондация „Ела и ти“ търсят доброволци скиори. „Тъй като пантещите скиори (бел. авт. - основна характеристика е отлепящата се пета, която е свободна от самите ски, с цел по-лесно преодоляване на стръмни участъци и трудни терени) не са толкова много, приемаме и такива, които просто карат ски, защото уменията им ще са нужни при спускането. Избрали сме маршрут, по който шейните ще могат да се теглят и само по ски обувки“, уточни Гергана Дойчинова. Тя разкри още, че основният проблем пред „Ела и ти“ е липсата на база, която да се ползва като склад. „Половината ми апартамент е пълен. Имаме две носилки, събираме чували, въжета, термофори, защитно фолио. Тях ги носят самите доброволци. Нужни са ни някъде 20-30 кв. м, където да се разположим. Предлагали са ми от други градове, но ние все пак сме базирани в София“, каза още Дойчинова.

Повечето записани са с ДЦП

Повечето от трудно или напълно неподвижните, с които работят Гергана Дойчинова и доброволците, страдат от детска церебрална парализа (ДЦП). Това заболяване представлява увреждане на мускулно-скелетната система, което засяга над 17 милиона души по света. Състоянието възниква поради увреждане на мозъка, което може да настъпи по време на бременността, раждането или неонаталния период. В много случаи обаче точната причина остава неизвестна. „В повечето случаи става при самото раждане. Има и случаи, при които се проявява вследствие на ваксинации. Едва 5% са по рождение. Точно затова казвам, че никой не е застрахован и трябва да сме човечни“, сподели още Дойчинова пред „Телеграф“.

„Ела и ти“!