0

Ю билейната монета с лика на обичаната българска актриса Стоянка Мутафова е най-поскъпналата на вторичния пазар в интернет. Това показа проучване на „Телеграф“ сред офертите в най-популярния портал за обяви.

Медната монета от серията „Български творци“ бе пусната от БНБ в самото начало на 2022 г. по повод 100-годишнината от рождението на актрисата. Още преди Централната банка да отвори врати, пред портите й се беше извила опашка от десетки почитатели на Госпожа Стихийно бедствие, както народът нарича любимата си актриса. Сред десетките любители на театъра обаче имаше и много хора, дошли както винаги да изкарат някой лев, продавайки възпоменателните монети на БНБ на вторичния пазар.

1470 лева за новата златна пара

Цената, на която Централната банка пласираше медната пара, бе определена на 30 лева. Количествата обаче бързо се изчерпаха и единственият начин човек да се сдобие с монетата на любимата актриса остана вторичният пазар. Сега в интернет тя може да се намери на поне 9 пъти по-висока цена. Най-ниската оферта е за 270 лева, но не липсват и други предложения, стигащи до внушителните 700 лева, които обаче едва ли ще се намери някой да плати. Това означава, че от монетата с лика на Стоянка Мутафова спекулантите си докарват 200-250 лева, че и отгоре.

Популярност

Високата цена на вторичния пазар се обяснява най-вече с популярността на самата актриса, която поддържа и интереса към медната пара с нейния лик. При другите медни монети от серията „Български творци“ не се отчита толкова голямо поскъпване. Парата, емитирана от БНБ по случай 150-годишнината от рождението на композитора Панайот Пипков, се продава на вторичния пазар на пет пъти по-висока цена от тази, на която можеше да се вземе от Централната банка. При пускането й БНБ я предлагаше за 36 лева, сега тя може да се намери срещу поне 180, което значи, че спекулантите могат да изкарат около 140-150 лева.

Много нисък е интересът обаче към последната емитирана от Централната банка медна пара от серията „Български творци“ - тази по повод 125 г. от рождението на писателя Димитър Талев. Монетата с лика на автора на „Железния светилник“ е единствената, която още може да се намери на касите на БНБ срещу цена 54 лева. Това обаче не пречи на спекулантите да се пробват да си докарат някой лев, продавайки я в интернет срещу поне 80 лева, надявайки се хората да не са запознати с факта, че парата е все още налична в касите на Централната банка срещу доста по-малка сума.

Заглъхва

Истерията покрай юбилейните монети на БНБ, започнала от монетата с Пипков, явно вече отшумява. Една от причините за това е, че Централната банка увеличи тиражите, така че да отговори на засиленото търсене. Спекулата е потисната и заради затягането на правилата при продажбите на касите на БНБ. Ако преди ограничението бе до 2 монети на човек, сега всеки може да си вземе само по една бройка. Това намали печалбите на спекулантите, които вече трябва да плащат на повече хора да се редят на опашките, за да се снабдят с необходимите монети за препродажба.

Калоян

Най-поскъпналата сребърна монета пък е тази с лика на цар Калоян, която има частично позлатяване. БНБ я продаваше срещу 114 лева, но на вторичния пазар тя трудно може да се намери под 420 лева, като най-високите оферти стигат и до 900 лева. Това означава, че в интернет парата от серията „Средновековни български владетели“ се предлага 3-4 пъти по-скъпо, отколкото бе първоначалната цена. Нисък е интересът към сребърната пара „Голям гмурец“. Тя носи на спекулантите едва около 20 лева печалба. Едва 60-70 лева отгоре искат търговците в нета за сребърната монета с лика на Христо Ботев. Печалбите от сребърната пара с Найден Геров пък са свити до 30-40 лева.

Искат 12 бона за златния Паисий

До 10-12 хиляди лева стигат офертите в интернет за златната монета с лика на Паисий Хилендарски, която БНБ пусна миналата година. Тъй като парата бе доста голяма, тя се предлагаше от Централната банка срещу внушителната сума от 3755 лева. На вторичният пазар златната монета с Паисий, която като дизайн наподобява двулевката в обращение, може да се закупи срещу минимум 4000 лева. Това значи, че спекулантите могат да спечелят от нея едва 200-300 лева. Утре БНБ пуска нова златна монета на тема 100 г. Богословски факултет. Тя ще се предлага на касите на Централната банка срещу 1470 лева.