0

3500 лв. трябва да получава месечно едно лице, за да води нормален живот, без излишни охолства в България. Това заяви пред „Телеграф“ главният икономист на синдиката КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев. Става дума за чистото месечно трудово възнаграждение след приспадане на данъците и осигуровките.

Синдикалистът обясни, че с тези средства такъв човек ще може да обезпечи не само необходимата храна, а спокойно ще си плаща режийните за жилището, ще отдели без притеснение средства за книги, театър, кино. Поне веднъж в седмицата ще посети ресторант със семейството или приятели, ще плати годишната почивка или пътуване за уикенда с близките, без да е необходимо да тегли кредит. 

Кредити 

Според синдикалиста от началото на прехода досега няма никакъв напредък по отношение на адекватността на доходите на българина. Каквото и да правим, положението не се подобрява и сме последни в Европейския съюз. Доказателството е демографският срив, който показва, че от 8 млн. души преди 30 г. сме се стопили на 6 млн.

Крум Стоев

„Адекватното заплащане не означава, че парите трябва да стигат само за преживяване на един човек, а означава самото общество да се възпроизвежда. Защото смисълът не е да работиш и да мизерстваш, а да живееш, докато при нас е обратната система - живеем, за да работим“,  изтъкна той.  

Той потвърди, че огромна част от българите теглят кредити, за да поемат разходите си в домакинствата и да почиват. Статистиката на БНБ показва, че 48% от хората в страната нямат възможност да спестяват и имат депозит в банката от 170 лв., а едва 0,01% са с влогове от над 1 млн. лв. 

База 

Пред „Телеграф“ потребители заявиха, че само за почивните дни, когато всички са си у дома, са им отишли за храна, алкохол, сладкиши за децата, плодове към 250 лв. В събота платихме в магазина 150 лв., в неделя 100 лв., възкликна мъж, глава на семейство, който обясни, че през седмицата трудно се засичат всички. Други хвърлят по 1200 лв. месечно, като в тези средства влизат основни храни, както и необходимите за стопанисването на един дом хигиенни продукти.

Крум Стоев

Проверка на екип на „Телеграф“ в супермаркет в района на Южния парк изчисли, че само за основните продукти, без които едно домакинство не може да функционира, отиват около 500 лв. за две седмици най-общо. Цените са или промоционални, или най-ниските. В тях влизат по 1 кг захар, брашно, олио, сирене, 2 кг кисело мляко и 2 л прясно, пакет корнфлейкс, 2 кг свинско месо, 2 пакета масло на промоция, лютеница на промоция, 4 бутилки вино, половин бутилка водка и 4 кенчета бира на промоция. Също 2 кг картофи, 1 кг кромид лук, лимони, банани, 2 пъпеша и 250 г смес от пресни горски плодове. Включени са и две пасти за зъби, течен сапун, тоалетна хартия и домакинска, но не и принадлежности за готвене и пр.

Кренвирши  

Сумата не включва харчове за храна извън дома, които вече не падат под 10 лв. на човек на ден за закуска и обяд. Също парите за хляб. Любопитно е да се научи, че в супермаркетите една от най-предпочитаните храни са кренвиршите и колбаси тип „Камчия“ и „Телешки“. Управителка на супермаркет заяви с чувство за хумор, че каквото и да става, българинът никога няма да се лиши от хляб, цигари и алкохол. Тя добави, че потреблението нито е нараснало, нито е спаднало. В базисните разходи екипът ни не е включил и картите за пътуване, за спорт, за дрехи, обувки, лична хигиена и козметика. Извън са и тези за личен автомобил, бензин, данъци, ток, отопление, такси към входа и културни развлечения и почивки.

Линията на бедност 

48% от домакинствата ни живеят под линията на бедност според Националния статистически институт.

Тя е от значение при определянето на размера на социалните помощи и броя на хората, които ги получават. Така за 2024 г. прагът, под който човек не може да живее, е 526 лв. Предложението е сумата да се увеличи с малко над 21% или размерът ѝ да стане 638 лв. Според толкова е и делът на работещите бедни, термин, който засяга предимно жителите на Източна Европа и особено България.

Минималната без данъци 

Атанас Кацарчев е категоричен, че хората с минимална работна заплата трябва да бъдат освободени от данъци и така всеки месец ще имат още 100 лв., ако възнаграждението е 1100 лв., което за една година прави 1200 лв. Тази сума за богатите може да е нищо, но тези средства ще решат въпроса с отоплението на тези хора, убеден е синдикалистът. Той се обяви категорично против плоския данък, защото обслужва само хората с най-високи доходи. „А едно общество може да се нарече цивилизовано само когато заможните се грижат за по-слабите и бедни хора“, обобщи Атанас Кацарчев.