0

Ж ители на Монтана, Берковица и околните села се вдигат на протест срещу решението да бъде допуснато движение на тирове през прохода Петрохан. Хората ще блокират шосето в района на село Бързия във вторник, 25 юни, от 19 часа, научи „Телеграф“. Протести се готвят и в селата на общините Костинброд и Годеч в Софийска област.

„Пълно безумие е да се пускат тирове през Петрохан. Особено турските шофьори не спазват никакви правила, едвам вземат завоите и навлизат в насрещното. На спускане пък настъпват към София и не спазват ограниченията. Изключително опасни са“, коментират недоволните граждани.

Дупки

Хората от област Монтана и цяла Северозападна България са против това решение на Агенция „Пътна инфраструктура“ и са категорични, че ще блокират движението, докато не се вземе друго решение, с което да се спре преминаването на тировете. „Обновиха главния път II-81 преди 7 години. Гаранцията му е 10 години. На няколко пъти пускат тирове заради строежите при Ботевград и асфалтът на места е компрометиран. Сега напълно ще се разруши, а после няма кой да ремонтира пътя и пак ще има дупки. През 2013 г. с протести успяхме да ги накараме да го ремонтират, пак ли трябва да се стига дотук?“, питат още недоволните.

Анализи

„Временната организация на движението е във връзка с модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Единия от възможните маршрути за преминаване е проходът Петрохан", обясниха от АПИ. От пътната агенция са направили и график, според който тировете ще бъдат спирани сутрин между 6 и 9 часа и следобед от 16 до 21 часа, както и през уикенда. За целта ще има контролни пунктове от екипи на КАТ и ДАИ.

Проверка на „Телеграф“ показа, че още първия ден контролът е слаб, а тировете се движат необезпокоявано не само в посока София, но и в обратна посока към Монтана. Иначе е предвидено основният обход да е София – Ябланица – Долни Дъбник – Монтана и обратно. Допълнителен вариант – през Роман, Мездра, Враца, до Монтана. И само в посока София камионите да минават през прохода Петрохан. От АПИ твърдят, че временната организация е само за 30 дни, през което време допълнително ще се анализира трафикът и ще се вземе решение дали да се удължи до декември. Хората обаче настояват изобщо да не се допускат тежки машини през прохода.