0

А втомобилите, които са задържани от полицията, след като са спрели шофьори под въздействието на алкохол или след употреба на наркотици, гният пред районните управления. Колите се отличават от другите, които са иззети като доказателства по различни дела. Липсват регистрационните им табели и са сместени между патрулките, така че някой да не ги открадне или повреди, показа проверка на „Телеграф“.

Отделно около районните продължава да има и автомобили, които са иззети като веществени доказателства, и въпреки че тази практика бе с тенденция да намалява, тяхната бройка също не е малка. Като цяло от началото на действието на измененията в Наказателния кодекс от 4 август, които допуснаха съдът да отнема автомобила от пияни и дрогирани водачи в полза на държавата, пред районните управления в страната гният повече от 500 автомобила. Те се водят официално иззети до произнасяте но съда. А с присъда от съда в полза на държавата до момента са конфискувани само 12 леки автомобила, показа справка на „Телеграф“.

Проверки

Малко над 300 са санкционираните шофьори по новите разпоредби само за месец в София. От тях са иззети над 200 коли, тъй като са се водили регистрирани на тяхно име.  Проучване на „Телеграф“ показа, че по около 15 шофьори, изпили бутилка твърд алкохол и седнали да карат колите си, залавят органите на КАТ всеки ден при проверките на пътя. И това са хора с концентрация над 1,2 промила. Отделен е броят на пийнали, но под тази граница на отчитане на дрегера.  Междувременно и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов пусна методически указания как да се действа с отнемането на коли, след като промените предизвикаха противоречива практика. Прокурорът да поиска от съда запор на автомобила на шофьор, обвинен да кара под въздействието на алкохол, наркотици или за смърт на пътя, става ясно от указанията на Сарафов.

Незабавно

Юристи са категорични пред „Телеграф“, че отнемането на коли, чиито водачи са хванати зад волана им след употреба на наркотици или с над 1,2 промила алкохол в кръвта, не е необходимо да става незабавно и да се налага тези коли да гният пред районните. Провинилите се шофьори е добре да знаят, че изземването на колата им става единствено с протокол за доброволно предаване. Този протокол трябва да се подпише от провинилия се водач, но той не е задължен. Тогава униформените могат да свалят единствено регистрационните табели на колата. А отнемането й да стане факт едва след произнасянето на съда. Въпреки това немалко от съгрешилите с някоя чашка отгоре или употребили някога във времето наркотици биват карани да подписват протокола и предават доброволно колите си.

Нито едно МПС не е прибрано във Варна, в Бургас са 80

Автори: Добромир Радушев и Елена Анастасова

Във Варна все още няма нито една конфискувана кола на заловен зад волана дрогиран или пиян шофьор, научи „Телеграф“. Оказва се, че в различните дирекции на МВР у нас няма единомислие и действие по този казус. Край морето засега автомобилът се спира само от движение, като се свалят номерата му и се изчаква съдът да се произнесе за конфискацията. В Бургас има паркинг, на който на отговорно пазене са оставени над 80 леки автомобила, няколко товарни, сред които освен бусове и баничарки е и първият ТИР. Парцелът за паркинга е осигурен от общината, но местоположението му се крие, за да няма набези на крадци, обясниха от полицията. С тази цел е поставен и СОТ, тъй като по непотвърдена информация сред съхраняваните коли има и изключително скъпи екземпляри.

900 проби за дрога залежават от пролетта

900 кръвни проби за наркотици залежават от април насам във ВМА. Капацитетът на лабораторията е по 50 на месец, отчетоха от болницата през седмицата. Съществен проблем са неверните данни на използвания от

катаджиите DrugTest 5000, който реагира на всякакви лекарства, че дори и на енергийни напитки. Има хора, които чакат от 6 месеца до 1 година да бъдат оневинени, когато излезе кръвната им проба, а през това време са обявени за наркомани, книжките им са взети, номерата на автомобилите им са свалени, а сега вече и конфискувани.