0

П ървата постройка на българската база в Антарктида – т. нар. Куцо куче, вече е част от историята по усвояването на Ледения континент. Това заяви специално за „Телеграф“ председателят на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев. Това е един фургон, от типа на тези след земетресението в Стражица през 1986 г., спуснат с хеликоптер на о. Ливингстън през 1988 г. Сега там има музей и пощенска станция с код 1090. Но при нужда се използва и като подслон на родните полярници. Получил е прозвището си заради един от варелите, на които е стъпила постройката.

Изложба

Снимки от българската база от началото на дейността й до наши дни бяха представени в сряда в Софийския университет като част от пролетната сесия на Европейския полярен борд, който заседава в столицата. Полярният борд е важна част от активностите на Европейския съюз за изследване на Арктика и Антарктика, посочи проф. Пимпирев. Участие у нас вземат представители на над 25 държави. Обсъждат се насоките за научните проучвания в полярните райони, възможно е да се вземе и решение за промяна на седалището на борда от Хага, Нидерландия, в друга страна.

България е постоянен член в Европейския полярен борд от 20 години, а самата структура съществува от почти 30 години, каза още Пимпирев. В нея като консултативни членки са привлечени и страни извън ЕС – като Канада и Русия, например.

Програми

През тази година на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" започна изграждането на нова лаборатория, обясни ръководителят на българските полярни експедиции.  Сега Европейският полярен борд обсъжда научноизследователската програма за следващите пет години - по какви теми да се работи. Сред тях са тези за изследвания на климата и на океаните.
„Сега е първата година на нашия научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който плава до Антарктида и сега се връща обратно.

Ние сме отворени за сътрудничество с такива нации, които имат голям опит в изследването на океаните и специално на Южния океан, където е Антарктика. Не всички страни, които участват в полярни изследвания на Антарктика и на Антарктида, имат кораби. Очаква се българският научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" да се завърне у нас в началото на май", каза още проф. Христо Пимпирев.