0

П родават ни украински яйца за български. Това каза пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков. „Имаме информация, че наскоро са влезли камиони с яйца, част от тях влизат и без печат“, коментира той. Божанков обясни, че преди птичия грип страната ни е произвеждала по около 5 млн. яйца, като част от тях се изнасяха за чужбина. „Заради птичия грип бяха унищожени за кратко време 1,5 млн. кокошки, което са 1,5 млн. яйца. Ние произвеждахме 110% от консумацията в страната, като се случиха тези нещастия, около 25% загубихме от поголовието в страната, което води до нишови дупки за такива търговци, които да запълнят пазара“, каза той. Председателят посочи, че само един от производителите в Украйна има около 5 млн. кокошки, колкото нашата страна. Попитан дали цената на яйцата у нас ще скочи преди Великден, Божанков не можа да се ангажира с прогноза, но на този етап не очаква поскъпване, позовавайки се на цените по Евростат и използваните суровини за производство на яйцата.

Изискване

Даниел Божанков обяви, че от 2025 г. търговските вериги ще взимат яйца от кокошки, които се отглеждат подово, а не в клетки. По думите му към момента е около 25% от производителите ни отглеждат пернатите по този начин. Според него такова бъдещо изискване от Европа ще изправи пред сериозен колапс бранша. „Ако се случи това нещо, ще има сериозен дефицит на яйца в страната и за самите вериги. В Холандия например имат много сериозна подготовка затова нещо, но те се готвят от 15 години, а ние наскоро променихме старите клетки с нови евроклетки. Сега изведнъж трябва да инвестираме в строителство на нови сгради и оборудване“, каза той и добави, че на този етап не се говори за компенсиране на производителите, а се изисква от тях да инвестират. 

Пилешко

Пилешко месо от Полша и Унгария влиза у нас, където се преетикетира и се продава с наши етикети. „Реално потребителят е заблуден“, заяви той. Той изрази притеснение от факта, че държавните ни институции знаят за проблема, полагат усилия, но те все още не дават желания резултат. „Това си е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува", поясни Божанков. Според него спирането на тази практика може да се случи само през законови промени.

Реакция

От Българската агенция за безопасност на храните коментираха, че извършват строг контрол по отношение на вносните продукти от растителен и животински произход, идващи от трети страни, включително и от Украйна. Заради изискването произходът на месото от всички видове животни, в това число и птици, да е посочен на етикета и контролът по документи и на място, преетикетирането на тези продукти е недопустимо. От агенцията съобщават, че до момента в нито една от изследваните над 60 проби не е установено наличие на тежки метали и радиоактивност. От писмото им става ясно, че към момента нямат сигнали за подвеждане на потребителите относно произхода на яйца и птиче месо.