0

З адържани са двама мъже от Димитровград за разкрито тежко криминално престъпление за незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси в големи количества и търгуване с тях. Иван Стоянов, окръжен прокурор на гр. Хасково, Красимира Нейчева, наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура Хасково, старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГД БОП – МВР и Мариан Митков, началник отдел 11 при ГДБОП съобщиха повече информация в брифинг в ОД на МВР Хасково.

На 16 юли е започнато досъдебно производство. „Първото действие беше претърсване на множество адреси най-вече в Димитровград. Установени, намерени и иззети са големи количества огнестрелни оръжия и боеприпаси от различни марки. Те са документирани”, каза Иван Стоянов, окръжен прокурор на гр. Хасково.

Двете лица са български граждани на 58 и 42 години. Задържани са за 72 часа. По думите на Стоянов на 19 юли ще бъде внесено искане същите две лица да бъдат задържани под стража.

Красимира Нейчева, наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура Хасково, подчерта, че все още голяма част от информацията е класифицирана. Разследването е започнало с извършване на дейности по неотложност от МВР и ГДБОП в Хасково, Димитровград и София, като и 10-те действия са одобрени от Районен съд Димитровград .

„В хода на разследването събрахме достатъчно доказателства за две от четирите заподозрени лица . Предвид краткия срок сме повдигнали обвинения на двамата мъже, които нямат криминални прояви, не са осъждани. За един от тях има доказателства, че е имал законно оръжие”, поясни Нейчева. Предстои други лица, съпричастни с действията, да бъдат разпитани в качеството на свидетели.

Налични са безспорни доказателства само за три броя сръбски автомати „Калашников” с 120 броя боеприпаси за тях, 6 броя пушки, част от които с оптичен прицел, пистолети, 10 броя револвери и множество части за оръжия, 41 броя пълнители. Цифрата е над 300 боеприпаси – от всички проверени адреси от 10-те претърсвания. Съществуват и доказателства за 2 реализирани сделки за продажба.

По думите на старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП – МВР, част от оръжията са били разглобявани и предавани на крайни получатели на части чрез спедиторски фирми. „Други са деактивирани оръжия, които са преправяни”, добави той. Тепърва ще бъде установявано дали са били изнасяни в чужбина.

Мариан Митков, началник отдел 11 при ГДБОП, поясни определението на „деактивирани оръжия”: „тези, които са иззети от органите на МВР и чрез техническа манипулация са превърнати в негодни”. Според него такъв вид оръжия се съхраняват от колекционери.