0

38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно е бебе, представящи се за сирийци и афганистанци, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция рано тази сутрин при сложна операция в Черно море. Това съобщиха от МВР.

Плавателният съд е засечен в 6:25 сутринта източно от нос Шабла. Чрез информационната система за наблюдение "Синя граница" е установена посоката на движение- Румъния. Дежурните оператори са направили опит да се свържат с капитана на лодката, но без резултат.

Малко след това към мястото е изпратен гранично-полицейски кораб от Каварна, който в 10 часа е осъществил контакт с плавателния съд. Въпреки бурното море проверяващата група е успяла да се прехвърли на борда. В лодката е имало 38 мигранти сред тях 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно бебе. Пред полицаите групата е заявила, че са от Сирия и Афганистан. Поради лошото време граничарите са останали на лодката, за а да осигурят безопасността на мигранитите.

"В 15:10 часа лодката застана безопасно в пристанище Каварна. Преди това свърши горивото и се наложи прехвърляне на гориво от гранично-полицейкския кораб на плавателния съд за продължаване на плаването към пристанище Каварна", обясни Ивайло Николов - Черноморски граничен координационен център.

Жените и децата са били откарани за преглед в местната болница. Все още няма информация кой е управлявал лодката. "По всяка вероятност е турски плавателен съд. Няма никакви обозначителни знаци. Това е сравнително малко лодка, между 7 и 8 метра", каза Антон Мирков, директор на регионалната дирекция "Гранична полиция" в Бургас.

От Гранична полиция заявиха, че трафикът на мигранти през Черно море е изключително рисков, затова и каналджиите рядко прибягват до подобен маршрут.

В Румъния от началото на годината са установени два подобни случая. Предишни разследвания показват, че лодките с мигранти тръгват от град Шиле, който се намира на изток от Босфора. Оттам се насочват на север и се поддържа курс, който е 50-60 мили навътре в морето. При достигане на румънска територия плаветелните съдове се насочват на запад.

"Движението е било горе-долу по същия маршрут. На голяма далечина от брега, съответно промяна на курса на запад като целта е да се достигне брегът", обясни Антон Мирков.

По време на операцията е поддържана връзка с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция "Черно море 2022" , координирана от "Фронтекс".