0

П енсионерите в общинските старческите домове вече ще бъдат по двама в стая, а всяка ще е оборудвана с домофон. Така ако му прилошее на човек, ще може да извика помощ. 

Това заявиха от Министерството на труда и социалната политика пред „Телеграф“. Предвижда се не закриване, а ремонтиране и дострояване на социалните заведения. Преустройствата ще стават с пари от Плана за възстановяване и устойчивост, които са в размер на 753 млн. лв. Реновирането на домовете трябва да приключи до началото на 2025 г. 

Реформа

По първата отворена процедура по проекта за модернизиране 73 общини са подали предложения за 81 обекта. В момента проектите им се оценяват, посочиха от МТСП. Само за един дом  във Варна финансирането по Плана е  невъзможно, защото издръжката му е държавна, а сградата е частна, но той ще бъде модернизиран с пари от местната управа.

Проектите включват различни преустройства. При някои ще се изградят санитарни възли към всяка стая, така че да са по един в помещение. Сега на много места те са по двама и трима в стая. От милионите ще бъдат използвани и средства за оборудване и обзавеждане. При нужда сградите може да се пристрояват и реконструират. Ако реформирането на съществуващия сграден фонд е икономически неизгодно, може да се изгради нова материална база, допълват от социалното министерство. По друга процедура пък се съфинансира саниране и ремонтни дейности за постигане на по-добра енергийна ефективност.

Региони

Край Варна в курорта Св. св. Константин и Елена се намира дом „Гергана“ с капацитет от 100 места, плюс 40 за хора с физически увреждания, а в Златни пясъци - с 43 места. Само с 10 разполага домът в община Ветрино.

В Шуменско има два дома - единият е в местността Мантово поле край Шумен с капацитет от 130 души, а другият - в Нови пазар - 65 души.  

Домът "Света Петка" в Благоевград пък скоро ще бъде разширен. Капацитетът му е 87 души, но сега не е запълнен, има десетина свободни места. Там се предвижда изграждането на два апартамента със спалня, кухня и трапезария, в които ще се настаняват съпрузи. В Пиринския край има още два такива обекта - домът в Разлог с 30 места и в Гоце Делчев с 24 места. Капацитетът им е запълнен на 100%. Единият от общинските социални домове в Казанлък е с капацитет 62 души, другият - със 122 човека. 40 места предлага домът в Гълъбово - всички запълнени. 

Такса

Стандартът за издръжка на дом за стари хора включва средствата за работни заплати на персонала, за хранителни продукти, режийни разходи, дезинфектанти, миещи препарати, такси и услуги. Средствата от държавата далеч не покриват всички нужди. Обитателите на домовете плащат месечна такса, която е разписана в тарифа за социални услуги. Размерът е най-много 450 лева, или по-малка сума - ако са с по-ниски пенсии. Таксата не може да надвишава 70% от пенсията. Така например, ако има пенсия от 300 лева, при такса 450 лева потребителят плаща 210 лева. Таксата се заплаща или от потребителите, или от техни роднини. Изчислява се всеки месец и е различна в зависимост от сезона. Месечните такси в дом „Възраждане“ в Русе например са най-високи за тези, които са на диета за диабетици - 320 лева, защото те трябва да консумират почти ежедневно месни ястия. 

Настаняват хората с увреждания в 250 къщички

Всички специализирани институции за хора с увреждания ще се закрият до 2035 г., казаха от МТСП пред „Телеграф“. Обитателите ще бъдат настанени в 250 къщички за по 15 души. Това е така наречената резидентна грижа. Планира се до края на 2027 г. да се закрият 42 дома. До момента са закрити 9 специализирани институци -  4 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост и 5 дома за пълнолетни лица с психични разстройства. От закритите институции са изведени близо 500 души. Те са настанени в новосъздадени центрове за настаняване от семеен тип. Резидентна грижа ще има не само за изведените от домовете, но и за  нуждаещите се, като максималният брой на потребителите на тези услуги може да надхвърли 10 000 души.

В Русе чакат с години за място

С години чакат пък възрастните хора, които кандидатстват за дом „Възраждане“ в Русе. Място се освобождава едва когато почине някой от обитателите, а случаите на напускане по собствено желание са единични. Към момента в специализираната институция се приемат хора, които са подали документи още през 2019 г. Капацитетът е за 234 мъже и жени и той винаги е запълнен. Общо 436 места има в трите дома за възрастни хора в Русе, за които се грижи общината. Домът за стари хора в Раднево пък е само за шест човека. 

По темата работиха: Сияна Севова, Добромир Радушев, Жанета Йорданова, Елена Дюлгерова, Владимир Симеонов