0

Ш ефовете на общински и държавни дружества също ще подават декларации пред новата антикорупционна комисия, съобщи flashnews.

Властта ще обявява публично и пари, които държи в криптовалути. Това става ясно от публикуваните от новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията (КПК) указания за попълване на имуществени декларации.

След като миналият месец парламентът гласува разделянето на досегашната КПКОНПИ на две – Антикорупционна комисия и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, бяха приети промени в закона и за обхвата на лицата, които са задължени да подават имуществени декларации, както и това, което са длъжни да обявяват.

Според новите правила освен парични суми, притежавани в брой или в банкови сметки, на обща стойност над 10 000 лева, на деклариране подлежат и платежни инструменти на приносител, съгласно параграф 1, т.7 от Допълнителните разпоредби на Валутния закон, независимо в каква валута. Висшите чиновници са длъжни освен налични ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества и финансови инструменти по чл.4 от Закона за пазарите на финансови инструменти, да декларират и притежаваните от тях криптовалути.

Според новите правила лицата, заемащи публични длъжности, продължават да подават декларации за несъвместимост, за имущество и интереси, за промяна в декларирани обстоятелства в декларацията по т.1, както и декларация за промяна в декларирани обстоятелства в декларацията по т.2 в частта за интересите и за произхода на средствата при предсрочно погасяване на задължения и кредити.

В закона е записано още, че висшите чиновници са длъжни да декларират и участията в търговски дружества, както и ако са членове на НПО-та и тайни и/или неформални организации и общества. Друга промяна е, че отпада задължението да се декларира използването на служебни автомобили от висшия държавник или неговата половинка.

В същото време от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) напомнят, че за лицата, които сега са допълнени в обхвата на закона, са длъжни да подадат декларации до 6 ноември 2023 г. включително.

В разширеният от законодателя обхват влизат и представителите на държавата или общините в органите на управление или контрол на търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала, както и управителите и членовете на органите на управление или контрол на общински или държавни предприятия и ръководителите на техните териториални поделения, както и на други юридически лица, които са бюджетни организации по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси. Пълният списък е достъпен на интернет страницата на Комисията.

Кръгът на лицата, включени в приложното поле на Закона за противодействие на корупцията, е запазен и прецизиран, като са добавени и изцяло нови категории лица, имащи публични функции или правомощия по разходване на публични средства.

Сред новите категории са: членовете на Комисията за противодействие на корупцията, председателят, заместник-председателят и членовете на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, директорите на териториалните дирекции в Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и началниците на отдели в тези дирекции; заместниците на ръководителите на областните дирекции по безопасност на храните, на регионалните здравни инспекции, на Дирекцията за национален строителен контрол и на нейните регионални дирекции, на Държавен фонд „Земеделие“ и на неговите областни дирекции; директорите на областните дирекции „Земеделие“, на областните дирекции „Автомобилна администрация“ на националните музеи; началниците на регионалните управления по образование; членовете на управителния съвет на Национален фонд „Култура“; директорът на Служба „Военна полиция“ и неговите заместници, както и директорите на дирекции в Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“, Държавна агенция „Технически операции“, Служба „Военно разузнаване“ и Служба „Военна полиция“; началникът на отбраната; ръководителят на Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт; председателят, заместник-председателите, секретарят на Централната избирателна комисия; управителите и членовете на органите на управление или контрол на общински или държавни предприятия и ръководителите на техните териториални поделения, както и на други юридически лица, които са бюджетни организации по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси представителите на държавата или на общините в органите на управление или контрол на търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала;  членовете на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.