0

Д ържавна агенция "Архиви" публикува новия си уебсайт Съветската окупация в България (1944-1947 г.), в който за първи път ще бъде обнародван пълен списък на жертвите на Червената армия в България от времето на съветската окупация в България през 1944-1947 г. 

Свидетелства

В уебсайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения, повечето от тях за пръв път.

Председателят на ДАА доц. д-р Михаил Груев пред „Телеграф“: През 1944 г. е извършен класически преврат

На тази платформа ще може да се види и изготвеният пълен списък на жертвите на Червената армия в България, извлечен от самите документи. Засега техният брой не е уточнен, но става въпрос за не по-малко от 120 души.

Мародерства

Ето какво заяви доцент Михаил Груев, председател на ДАА: „Първо изчезват часовниците и велосипедите. Но такива дребни случаи въобще не подлежат на регистрация.

Първо изчезват часовниците и велосипедите

 Първо изчезват часовниците и велосипедите
narod.bg

Най-драстичните случаи на посегателства са убийства, грабежи, изнасилвания с участието на повече от един войник. Самите офицери са се отнасяли пренебрежително, дори насърчително към тези случаи”, каза още доцент Груев. 

Димитров се жалва на Сталин

Насилията от страна на червеноармейците стигат до такава степен, че от София алармират Георги Димитров, който на свой ред се оплаква на Сталин в писмо от 22 септември 1944 г. относно поведението на Червената армия в България.

„На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни военнослужещи:

  1. Произволно се вземат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти и без съответното оформяне на иззетия добитък и хранителни продукти.
  2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до проваляне на есенната сеитба.
  3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем в домовете на хората в градове и села с цел грабеж, а в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така напр. в село Дивдядово, Шуменско, наред с другите хора е убит и един от старите членове на партията.

Доколкото такива произволни действия внасят голямо смущение сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.

В Разград са готови да се бият

Червената армия навлиза в България, без да срещне съпротива. С едно малко изключение - 19-и пехотен полк в Разград. В този край комунистите нямат почти никакво влияние, а през 1937 г. негов почтен командир става Симеон княз Търновски.

Всичко това прави не само офицерите, но и подофицерите и войниците патриотично настроени и лоялни към режима. И всички подкрепят своя командир - подполковник Атанасов, който е готов да се сражава със съветските части.

Напрежението продължава два дни, докато в крайна сметка подполковникът се подчинява на заповедта на военния министър Дамян Велчев.