0

Д нешният ден е Неделята на Страшния съд. На този ден Църквата напомня на всички хора, че ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си да съди живите и мъртвите. 

Подготовка

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница и през нея до следващата неделя, когато са Сирни Заговезни, може да се ядат млечни продукти и яйца. Също така през нея все още са разрешени сексът и сватбите.

Тази седмица е подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в почти всички древни култури като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека, вкопчил се в материалното, като надмощие над желанията и страстите. Едно себеосъзнаване за постоянния ни копнеж, за мястото ни в духовното ни развитие.

Почит

На Неделя Месопустна, или Месни Заговезни се поставя началото на великденските пости. На днешния ден на трапезата трябва да присъстват само месни ястия, но за последно до настъпването на Възкресение Христово.

Според традицията младоженците днес трябва да посетят кръстниците си и родителите на булката, като им занесат дарове от варена кокошка, обреден хляб и вино, в днешни времена и торта.

Трапезата

Традиционните ястия за Месни Заговезни са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с мас и баница с месо.

Корени

Карнавалът е празник, разпространен главно в католическите страни и свързан при появата му с началото на Великите пости, които на Запад започват не в понеделник, а в Пепелна (Чиста) сряда.

Празникът води началото си от античността и е свързан с Дионисиевите тържества и с най-стари ритуали за „прогонване“ на зимата. Подобни пролетни празници се срещат у почти всички култури, като у нас това са кукерите на Сирни Заговезни.  Трае обикновено 4 дни - от събота до вторник, когато жителите на града излизат маскирани по улиците, където пеят, танцуват и придружават големите шествия с традиционните карнавални фигури, изобразяващи карикатурни образи на популярни личности - политици, спортисти, шоу звезди.