0

П арламентът удължи с още 180 дни преговорите с Украйна за оборудването от проекта АЕЦ „Белене“.  Това означава, че до края на март 2025 г. трябва да се финализира евентуалната сделка, като преди това се анализира дали да бъдат задържани парогенераторите и други части като резервни за АЕЦ "Козлодуй". Проектът за промяна на решението на Народното събрание бе внесен от председателя на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. 

Причина

Допълнителният срок от 6 месеца се дава, за да се изготви анализ дали парогенераторите за „Белене“ са съвместими и могат да се използват за АЕЦ „Козлодуй“, пише в мотивите за промяната.  Причината е възникналият проблем с теч в единия от парогенераторите на 6-и блок на централата няколко пъти през последните две години.

Тръбичките, от които се появи теч, са били затапени, за да се спре изтичането. До момента от 11 000 тръбички в проблемния парогенератор са затапени 18, докато допустимото за безопасността на блока количество е до 5% от тръбичките или 550 броя, тоест бройката е далеч от опасната за радиоактивно замърсяване.  Енергийният министър дори възложи на АЕЦ „Козлодуй“ да проучи колко ще струва смяната на парогенератора с нов.

След като финализира преговорите с Украйна, министърът на енергетиката трябва да представи доклад до Народното събрание за взимане на решение за продажба на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на Националната електрическа компания (НЕК),  пише в решението на парламента. То беше подкрепено от 107 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ,  ДПС и петима независими. Против са гласували 65 депутати от "Възраждане", "БСП за България" и 14 нечленуващи в група. Въздържали са се 13 депутати от ИТН.  

Против

Според Драгомир Стойнев от „БСП за България“ преговорите с Украйна трябва да се продължат след приключване на войната и тогава да се реши  какво да се прави с оборудването.

„Не е ли по-добре да изнасяме електроенергия за Украйна, ако искаме да ѝ помогнем за идващата зима, вместо да даваме важно оборудване“, предложи Стойнев. Хората от региона не одобряват продажбата на оборудването, възпротивиха се от „Възраждане“. 

Първоначалното решение за продажба на реакторите за „Белене“ бе взето миналото лято и  тогава бяха дадени 60 дни за преговори с Украйна.