0

Б ългария беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция.

Той посочи, че в късния следобед вчера са пристигнали два самолета "Спартан" с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

В Искендерун все още има безследно изчезнал сънародник, като спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство, каза посланикът, като добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Той посочи, че атмосферата в Турция вчера е била драматична, като хората са уплашени и тъжни, но същевременно имат пълно доверие на властите си.

В Адана разрушенията са малко на брой, но доста сериозни по своя обем, каза посланик Чолаков, като добави, че българските спасителни екипи са работили на два обекта и днес продължават.

Какви екипи и техника изпратихме след земетресенията в Турция
а а а
12

Техниката, която България притежава и е изпратила в Турция, е по европейски стандарт, обясни пред NOVA Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община. По думите му страната ни разполага с уреди за търсене и спасяване с камери, къртачи, флексове и модерно добро осветление.

„Бързо се мобилизирахме, благодарение на обаждането и бързата координация на президента Румен Радев и г-жа Фандъкова, която ни нареди до 2 часа и половина да мобилизираме екип за търсене и спасяване, който да тръгне към Летище София”, каза още Димитров. От екипа му тръгват 15 души, които се оказват и първите пристигнали на терен спасители от държава в Европейския съюз. След нас дошли и екипи от Румъния и Унгария.

БТА

Директорът на „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община обясни, че организацията в Турция вече е добра и изрази надежда да бъдат намерени възможно най-много оцелели. България е изпратила и автомобили за издирване. „Два автомобила високо проходими – единият е алпийски автомобил с алпийско оборудване за търсене и спасяване с алпийски методи. Вторият автомобил е аварийно-спасителен с цялата техника и едно ремарке, което ни е в готовност при земетресения с цялата техника налична. То е на тип контейнер”, поясни Димитров.

В българския спасителен екип са служители на „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и лекари от Военномедицинска академия, допълва кметът на София.

Българските планински спасители и кучетата, които заминаха за Турция, имат всичко необходимо за петдневен автономен престой, но при необходимост ще останат по-дълго време. Това каза пред БТА директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. По думите му тази нощ, в 1:45 ч., спасителите и кучетата са пристигнали на летището в Адана, Турция. Засега ще останат в района на Адана, но ако се налага, ще бъдат преместени. Ще се обсъжда допълнително, ако има необходимост те да останат по-дълго време в района на земетресението.

БТА

БТА

Телефоните им ще са изключени, заради условията, при които работят, а връзката ни с тях е само при необходимост, посочи Нешев. Спасителите имат радиовръзка помежду си, допълни той. Изпратените планински спасители са 12, заедно с тях са и пет кучета.  Грижата за кучетата ще се полага само и единствено от българските спасители. 

По-късно през деня се очаква да има повече информация.

От БЧК имат готовност да изпратят 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла. Организацията събира средства в помощ на пострадалите от земетресенията. Сметката е публикувана на сайта на БЧК.

Разрушителни земетресения станаха вчера в Турция, на границата със Сирия, като по последни данни жертвите са над четири хиляди.

КОШМАРЪТ НЯМА КРАЙ: Съседите пак се разлюляха мощно (СНИМКИ и ВИДЕО)

ЗНАМЕНИЕ: Природен феномен предсказал трусовете в Турция (ВИДЕО)