0

С офийската градска прокуратура разследва безстопанственост в МВР, заради което са нанесени 81 милиона лева щети на ведомството. Това съобщиха от държавното обвинение. Става дума за обществена поръчка, свързана с новите лични документи.

От прокуратурата допълниха, че са започнали проверка през август миналата година, когато получили сигнал от МВР, който включвал одитен доклад и информация за евентуално престъпление, извършено от бивш ресорен министър.

Наблюдаващият прокурор възложил проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която заключила, че е извършено нарушение на Закона за обществените поръчки. „Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор, без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от ЗОП. Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство“, посочиха от прокуратурата.

Разследването се води за това, че от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали щети от 81 млн. лева за МВР. От държавното обвинение подчертаха, че до момента по делото няма привлечени обвиняеми.

В този период министър на вътрешните работи е Иван Демерджиев в служебен кабинет.

Ето и неговата позиция:

„Процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка с предмет: „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019” е открита с Решение № 5785мпр-58/15.08.2018 г., а провеждането и финализирането ѝ е значително забавено, поради съдебни процедури по обжалване. Касае се за срок от близо пет години. Първо КЗК, а впоследствие и ВАС отхвърлят жалбите. С оглед на широката времева рамка, която се е създала в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка, са налице предпоставки за изменение на някои параметри. В индексирания договор са предвидени и допълнителни дейности за изпълнение от страна на фирмата, за които е възникнала необходимост, в рамките на допустимото от закона. Индексацията е подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки. Реално плащане по договора от екипа на Демерджиев не е извършвано. Такова е направил екипът на Калин Стоянов месеци след встъпването си в длъжност и след подробна вътрешна проверка”. Засега Демерджиев не е бил търсен от прокуратурата по случая, казва той.