0

Х рана на разумни цени в заведенията по морето може да се поръча до 18 часа, видя „Телеграф“. В курортните градчета по-ниските цени пък важат до 14 или 16 часа. Намаленията са в този период, тъй като туристите са или на плаж, или си почиват в хотелите и квартирите.

Така например на пешеходната улица до централния плаж в Бургас ресторанти изкарват табели пред заведенията, на които пише с тебешир актуалното предложение на деня. Например миди с черупка с чаша безплатно вино се предлагат за 15 лева или гръцка салата с малка бутилка узо. Порция сафрид преди късния следобед може да се намери и за 10 лева, но ако го предпочитате на вечеря, трябва да платите 2-3 лева отгоре. Супите до 16 часа са на цени от 4-5 лева за порция, а след това скачат на 6-7 лева.

Капани

Има и заведения, пред които стои табела с актуални промоции, но не е указано, че изтичат в опреден час. На такава ситуация се натъкнаха и клиенти на ресторант в Бургас. След като са били привлечени от актуалната промоция, при поръчка в ресторанта им обяснили, че офертата е за поръчки до 18 часа, а реално клиентите го поискали в 18,05 часа. След тяхното недоволство и призива им да се описва тази информация, за да не подлъгват клиенти, сервитьорката все пак склонява да донесе от ястието с намаление.

Предложения

Слабият сезон тази година накара и много ресторанти и барове по морето да обявят промоции в менютата си. Масово в Созопол различните видове риба са евтини до 16 ч. Така за 12 лв. вместо за 16 лв. може да се купи пържен сафрид. След 16 ч. чернокопът достига до 19 лв. в някои заведения. С 2-3 лв. нагоре е цената на заргана. Ако поръчате до ранния следобед обаче, се води, че е към обедното меню и ще ви излезе с около 5 лв. по-евтино за порция, разказаха собственици на кръчма в Созопол.

В повечето случаи ястията, които се сервират с намаления, след изтичане на срока на офертата се предлагат на редовни цени. Така например мидите, които са на промоция до 18 часа, са същите и след това, но без намаление.

В баровете пък черпят с шотове дамите. В някои напитката се дава на влизане, а в други след определен час всички дами получават по чашка за сметка на заведението. Сред хитовите комплименти за клиентите е и да поръчаш 4 броя мента със спрайт, а да платиш само 3. И тази година се предлагат специални тристепенни обедни менюта. Те са различни всеки ден, като сред най-популярните варианти са таратор с мусака и бисквитена торта или рибена чорба, пиле с ориз и диня. Целият пакет обяд излиза около 15 лв. на човек.

Напитки

Безплатна ракия и вино се лее на всеки ъгъл на морето. За да привлекат клиенти, предприемачи по Южното Черноморие масово са отворили малки капанчета за дегустация на български гроздови еликсири, показа проверка на „Телеграф“. Кръчмите и баровете също се надпреварват с различни промоции като безплатни шотове в определени часове или по-евтина риба до 16 ч.
Повечето заведения за дегустация имат и магазинна част. Те предлагат бутиково вино, като хит е смокиновото. Избите, от които произхожда, са от района на Дунав, но за производството му са използвани смокини от Бургас и региона, разказаха предприемачи от Созопол. Бутилките на полусухото вино са от половин литър, защото напитката е прекалено сладка и трябва да се внимава с количеството, разказаха експертите. Туристите имат възможност да пробват червено вино, бяло или розе, както и кайсиева, гроздова, сливова или смокинова ракия. След като дегустират, имат възможност и да си купят бутилка. За 500 мл смокиново вино от 2021 г. например ще платите около 23 лв.

Игнат Арсенов: Цената трябва да е за порция, а не за грамаж

Не е допустимо да бъде обявявана цената за 100 грама, освен в екзотични случаи като живи риби или подобни, които са въпрос на индивидуална оферта към потребителя. Цената трябва да бъде обявена за точен грамаж. Това коментира Игнат Арсенов, който е главен директор в Комисията за защита на потребителите, пред BTV.

Проверката в заведението, в което мъж плати 650 лева за три пържоли, продължава. „Оказва се, че има проблем там. Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация как тя ще бъде изчислена, точно колко ще бъде грамажът”, изтъкна Арсенов. Той беше категоричен, че дори сервитьорът да му е обяснявал, потребителят трябва да има предварителната информация. На следващо място теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде храната сурова, каза още Арсенов. През лятото акцентът на проверките е по Черноморието. Извършени са над 450 инспекции. По думите на Арсенов сред най-честите нарушения при заведенията са липса на табела на английски език на входа.

Гледката определя сметката

Гледката в заведенията на морето определя колко пари ще платим за вечеря или питие, показа проучване на „Телеграф“. Най-скъпи са бистрата и ресторантите с изглед към морето, без значение колко е богато менюто и дали е изпипано. Ако изберете класен ресторант, в който доматите в салатите са белени, но локацията му не е на първа линия, ще платите около 17 лв. за салата с домати, моцарела и песто. Същият грамаж, и същото ястие, но с небелени домати ще ви излезе поне с 3 лв. отгоре, ако ресторантът се намира на първа линия над плажа. Обикновено собствениците си правят маркетингово проучване на цените и затова стойностите в съседни заведения с гледка към морето например са почти идентични. В курортите като Созопол и Несебър най-скъпо е в капанчетата в Стария град. В Созопол за порция сафрид ще платите с 5 до 8 лв. по-малко, ако седнете в новия град. Същата е разликата и в заведенията в Несебър.

* Ралица Димитрова, Елена Иванова