0

Е дно училище усмихна и трогна не само своите ученици, а и цяла България с танц. Изпълниха го не децата, а учителите им. Идеята дошла на психоложката в казанлъшкото СУ "Екзарх Антим I" Наташа Джуркова.

Включили се начални учители по английски, немски, история, изобразително изкуство, физическо. „Никого не съм убеждавала. Събрах ги, казах им каква ми е идеята и всички, които искаха да участват, от самото начало останаха да правят репетиции всеки ден в жегата от един и половина следобед. Никой не се отказа. Децата не заподозрели нищичко, абсолютно”, сподели Джуркова пред „Телеграф“.

Сценка

Флашмобът е замислен като сценка. Излизат двама учители да приветстват учениците. Носят листове, всички очакват, че предстои някаква скучна дълга реч, от която никой нищо няма да запомни. Започват да говорят, но не се чува. Водещата ученичка не знае, че предстои представление и се паникьосва, хуква да търси микрофон. В този момент Наташа Джуркова дава сигнал на озвучителя да пусне музиката. Тя гръмва, учителите с листовете дават вид, че са шашнати от случващото се. Изведнъж ги хвърлят във въздуха и започват да танцуват. Излизат още пет-шест техни колеги – застават до тях и купонът започва. Танцът завършва с транспаранта: „Вашите успехи са важни за нас“, а всички в един глас извикват: „Ще успяваме заедно!“.

Превод

Въпреки момичешкия си вид Антоанета Маринова е десета година учителка в началния курс. Самата тя е възпитаничка на СУ "Екзарх Антим I". Смее се, че целият й съзнателен живот е минал в тези стаи и коридори. „С огромна радост се включих в инициативата. Освен всичко друго за мен музиката беше голямата атракция. Тя носи голямо послание. Преводът на заглавието на песента е „Роден съм по този начин“. Чрез него искахме да кажем на децата, че приемаме всеки такъв, какъвто е. Че няма нужда да се преструват на нещо, за да ги одобряват останалите.“

Никола Атанасов преподава изобразително изкуство шеста година. Учил в художественото училище в Казанлък до седми клас, после в Трявна – в техникума по дърворезба. „Винаги при откриване на учебната година се опитваме да направим 15 септември празник. Сега посланието беше лично от учителите към учениците – че успехите им са нашата радост“, казва артистичният млад мъж, в чийто вид няма помен от традиционната представа за учител. „Самият работен процес има рутина и ако не търсим по-интересни изяви, разнообразяване на всекидневието, няма как работата да върви по-добре, по-гладко, по-сполучливо“, обяснява Никола.

Физическо

Тодор Тодоров е учител по физическо. За участие в нашумелия танц го провокират настроението и емоцията, които танцуващите учители предават на всички ученици. „Като видях широките усмивки на децата от първи клас, това вече ми стигаше. Усетиха нашето вълнение и настроение. Не бяхме учители, а хора, които могат и искат да се забавляват.“ И за него този флашмоб не е дебют в сюрпризите, които са традиция за училището.

Преподавателката по география Ивелина Делева също се включва. „Учениците взимат пример от нас и се въодушевяват, възхищават, ентусиазират. Връзката ни някак укрепва. Дори – що се отнася до географията. „Извън клишето“ е нашата запазена марка“, убедена е тя.

Математика

Иванка Манева пък учи децата на математика, но ако тази точна наука прави някои нейни фенове „сухари“, тя определено не е от тях. „Много се зарадвах на идеята тази година да направим нещо отвъд традиционните проявления. Беше вдъхновяващо да покажем на децата, че сме невинаги в сериозната и строгата си форма. Че умеем да се веселим и да ги провокираме да погледнат на училището от по-забавната страна. Следващия път трябва още да развием програмата“, амбицирана е тя.

“В нашето училище и начинът на преподаване, и отношението между ученици и учители са новаторски. Флашмобът беше начинът да изразим отношението си към всички ученици“, коментира и преподавателката по немски Радостина Кънева. 

Видео

Традициите в училището не са от вчера. Учители и ученици непрекъснато се включват в разнообразни шоута и развлекателни програми. Има театрално студио, музикален състав. Повечето представления, които психоложката Джурова е правила, са с ученици. Учителите ги „включва“ чак през 2012-а. С младежите имат над 7 постановки, играни на английски. Пътуват по света – Кипър, Англия, Полша – навсякъде под нестихващи аплодисменти. А училищната рокгрупа се радва на 2 награди за най-добър видеоклип.

Зрелостници: Бяхме в шок, адски готино ни стана

Мартин Карамелаков от 12-и „б“ клас признава, че го привличат повече извънкласните дейности – кара колело, ходи на риболов. Харесва биологията, професионалните му намерения клонят към това да стане кинезитерапевт. „Буквално бях в шок от това, което ни поднесоха учителите ни на 15-и! Останах учуден, беше прекрасно изживяване“, възкликва той. Смее се, че ако ученици и учители танцуват заедно, със сигурност ще се почувстват още по-близки.  

Виктория Тодорова от 11-и „б“ клас също се включва с думите: „Нямахме представа, че ни готвят такова преживяване. Наистина е забавно и интересно да видиш учителите си в разчупена среда – нетипична за обичайните дни. Много готино измислено!“.

Максим Илиев от 12-и „б“ клас е знаменосецът на училището. „За края на 12-и клас сме замислили да направим няколко ленти – трейлъри и филми ще вървят един след друг, за да покажем какво сме научили пред годините тук. За флашмоба – бях като ударен от гръм. Стоях като чук, после прихнах. Държах знамето и ми беше трудничко да стоя в позиция“, спомня си той. 

 

@knews.bg

Учители от СУ “Екзарх Антим I” в Казанлък успяха да повдигнат настроението на своите ученици и техните родители с уникален танц, който изпълниха на 15 септември. На видео заснето от Добромир Георгиев се вижда как преподавателите са се наредили в двора на училището и танцуват под звуците на парчето на Glee Cast - “Born This Way”. По този начин учителите се обърнаха към своите ученици и им показаха, че техните успехи са важни за тях. Видео: Dynamic Studios

♬ original sound  - knewsbg