0

П ържим се на жега още три дни. Днес е последният много горещ ден, прогнозира пред вестник „Телеграф“ проф. Георги Рачев.

Пек

Живакът в термометрите днес ще достигне между 33 и 38 градуса. „Измъкнахме се от онези катастрофални температури от 40 и над 40 градуса, защото прогнозите за тях не се сбъднаха. От сряда температурите ще се смъкнат с 1-2 градуса и атмосферата ще стане по-лабилна. В следобедните часове, особено в планините, ще превали и прегърми. По-сериозно захлаждане с 5 градуса ще има в петък, когато над по-голямата част от България се очакват интензивни валежи. Те ще бъдат в рамките на 10 до 15, а на места и 20 литра на квадратен метър. Много неясна е синоптичната обстановка, защото дори големите прогностични центрове са на различно мнение - едните дават валежите в петък да са над Северна България, докато според другите те ще са над Южна България“, казва проф. Рачев.

От неделя обаче отново се връщаме в диапазона от 30-35 градуса. Очаква се тези температури да се задържат цяла седмица напред от неделя при ясно, слънчево и сухо време. „Дълбоко се съмнявам, че всичко това ще се задържи в този идеален вариант. Сигурно ще има и някоя и друга гръмотевична буря поради простата причина, че така наречената висока атмосфера все още е студена и докато се затопли, винаги ще има както през юни месец извалявания“, обясни професорът.

Бури

Времето ще бъде идеално за плаж. Морето в петък ще бъде малко по-хладно и се очаква температурата на въздуха от 26-28 градуса да се понижи до 24-25 градуса. Източният вятър докарва към брега топлата повърхностна вода и в момента нейната температура е 22-23 градуса, а на места достига до 24 градуса. „Плажуващите само ще спечелят заради чистата вода и слънцето. В петък няма да вали от сутринта до вечерта. Летните бури са колкото да намокрят пясъка, който изсъхва след няколко часа и отиваме отново на плажа“, коментира още климатологът.

В момента във въздуха има и пясък от Сахара. Всеки, който погледне небето и види, че то е млечнобяло, значи има пясък от пустинята, а когато стане жълто към кафеникаво, значи фините прахови частици са надминали 100 микрограма на кубичен метър, разказва специалистът.