0

Ш ести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян на 18 октомври за презареждане и планов ремонт, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски. Проблем с теч от тръбички на единия парогенератор и  неизправност на маслената система на блочния трансформатор бяха причина за спирането на 6-и блок през юни.  

Ремонт

По време на предстоящия планов ремонт ще се използва специална сонда, с която в бъдеще ще се откриват превантивно подобни течове, обясни Бачийски. Ядреният регулатор е изискал АЕЦ-ът да открие какво влияе на проблема с тръбичките и как да се отстранява. Констатирано е, че дефектът се появява само в една област и място. Затова от АЯР искат да им се покаже процесът, по който този проблем може да се разреши, което ще бъде част от предстоящия планов ремонт. Пропускът, който се е появил, е в рамките на технологичния регламент и не представлява никаква опасност за околната среда и хората, увери Цанко Бачийки. Парогенераторът не е за смяна, трябва само да се разреши този проблем, което ще стане до 1-2 години, категоричен е шефът на АЯР.    

Критично

Не е удачно произведените за проекта „Белене“ парогенератори да бъдат използвани като резервни за парогенераторите в АЕЦ „Козлодуй“, коментира за „Телеграф“ зам.-председателят на Българския енергиен и минен форум Антон Иванов, който е бил шеф на борда на атомната ни централа. 

Доставените за „Белене“ съоръжения са произведени за реактори ВВЕР 1000, но не са същите като тези в 6-и блок в „Козлодуй“. Конструктивните разлики са малки, но крият рискове да има логистични проблеми, ако бъдат поставени в блока в Козлодуй. Поради конструктивни промени има и разлики, породени от хидравличните режими на работа, които водят до дисбаланси и могат да бъдат критични, обясни Антон Иванов. Ако се наложи подмяна на парогенераторите на 6-и блок след 10-20 години, най-добре е да бъдат поръчани и те да бъдат произведени, смята енергийният експерт. 

Хранилище

Трябва да градим дълбоко хранилище за отработило ядрено гориво. Австралия е единствената държава в света, която е готова на разговори за приемане на отработено гориво, съобщи Антон Иванов. Финландия е изградила  дълбоко хранилище за своя ядрен отпадък, но не е готова да приема от други държави. Правило в ЕС е всяка страна да решава въпроса в рамките на своята територия. По договора ни с Русия ние също сме задължени да приемем обратно преработените радиоактивни отпадъци и ще трябва да ги погребваме в хранилище за високорадиоактивни отпадъци.