0

Р одители и деца гимназисти заедно търсят работа. Това видя екип на „Телеграф“ на Базара на професиите в столицата. „Жена, на 54 години, мъж, на 46, и още няколко над 30-годишни слушаха нашите презентации и разглеждаха и другите щандове. Проявяваха интерес към позицията на търговски представител, която избрахме да презентираме на форума тази година“, разказаха представителите на водеща пивоварна компания. „Аз съм на 52, но съм решена тотално да сменя сферата си на работа. По образование съм икономист, а досега съм работила в сферата на търговията. Иска ми се обаче да започна да правя нещо с ръцете си, да произвеждам и да продавам, това, което съм направила“, коментира Марина Стоянова пред екипа ни, докато разглеждаше заедно със своя син кътовете, в които утвърдени компании запознаваха предимно ученици от 9 до 12 клас със своята дейност.

Строй

Сред посетителите на базара най-голям процент бяха гимназистите, доведени от своите класни родители, за да изслушат лекциите и презентациите в залата или да разгледат щандовете на компаниите. Имаше и по-малки ученици от 6 и 7 клас. „Това е интересна форма, с които да помогнем в децата и използваме времето за сметка на часове на класа“, обясни учител с група от столичното 128-о СУ. Не всички от фирмите, представени на базара, участваха, за да набират бъдещи кадри за своята дейност. Някои признаваха, че присъствието им има имиджово значение за тях. „По принцип даваме анкети за попълване от желаещите младежи. След това ги съпоставяме с кандидатурите за постъпване на работа при нас. Не мисля, че това е основният ни инструмент за набиране на кадри. Тук по принцип идват по-амбициозни деца, а при нас търсят реализация предимно хора, които не са продължили образованието си след гимназията“, коментираха представители на голяма търговска верига.

Специалисти

„При нас има сериозен наплив от кандидати за работа. Имаме дори списък на чакащи с над 200 имена в него. Проблемът обаче е в липсата на конкретни специалисти. За това работим и съвместно с министерството на образованието, а и с университети, за да помагаме при изграждането на кадри“, коментираха представители на компании от минно-добивната промишленост, които също бяха част от форума в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Свой щанд имаше и Агенцията по заетостта, пред която по-възрастните посетители също спираха и проучваха възможностите за курсове за преквалификация по различни програми.