0

С амо шестима от действащите народни представители в 49-ия парламент са политици и по образование, показа проверка на „Телеграф“ по отношение на специалностите и професиите, които имат настоящите депутати.

Политология като специалност във висшето образование са завършили Даниел Митов, Георг Георгиев, Петър Николов и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, както и Ертен Анисова от ДПС. Към тях може да прибавим Сезгин Ахмед (ДПС), който е завършил политически мениджмънт. Трябва да уточним, че конкретно Тома Биков е и дипломиран журналист, а има опит и като актьор в Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора.

Мнозинство

Категорично мнозинство в НС имат икономистите и юристите, които формират мнозинство от 123 от общо 240 депутати и обединени, биха управлявали държавата. Към тях е редно да прибавим и четирима, които реално също са с икономическо образование, но е по-коректно, а и сами се определят като финансисти. Такъв е Атанас Зафиров от БСП, който обаче има и диплом по „Български език и история“ от Великотърновския университет и по „Национална сигурност“ от Военна академия „Г.С. Раковски“. Експерти по финанси са Красимир Вълчев, Теменужка Петкова от ГЕРБ, а с такава специалност е и техният колега от парламентарната група Стефан Апостолов, който обаче е популярен като футболен съдия. Третата по многочисленост група е на инженерите - 28. Към юристите може да прибавим и най-младия депутат - роденият през 1999 година в Русе Георги Кръстев от ГЕРБ, който все още е студент по право.

Бум

След включването на Слави Трифонов в политиката отчитаме бум на сценаристите зад депутатските банки. Към тези в групата на „Има такъв народ“, които са общо петима - Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Филип Станев, Александър Вълчев и Драгомир Петров, трябва да прибавим и Любен Дилов - син от ГЕРБ-СДС, който също има отношение към кариерата на шоумена политик. Като артист изпълнител се е определил пред парламентарната администрация Христо Петров, популярен като Ицо Хaзарта от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ). В същата парламентарна група са и музикантът Стоян Михалев и певицата и режисьор Росица Пандова-Йовкова от Разлог.

Рядкост

В Народното събрание има и представители на професии като ски учител (Валентин Милушев от ГЕРБ), планински водач (Васил Тодев от ПП-ДБ), кинезитерапевт (Джейхан Ибрямов от ДПС), застраховател (Станислава Богдански от ИТН). Вече споменахме за футболния съдия Стефан Апостолов, а интересно е, че само един в парламента е архитект - Йордан Терзийски от ПП-ДБ.

За сметка на това IT специалистите са петима. Ивайло Мирчев и Божидар Божанов от ПП-ДБ са и предприемачи в тази сфера и като такива са част и от четвъртата най-голяма група в НС. Предприемачите са общо 13, а 11 са педагозите. Останалите от IT сектора са Иван Белчев и Константин Бачийски от ПП-ДБ, както и Павел Христов от ГЕРБ.

ПРОФЕСИИТЕ В НС

Професия Брой депутати

икономист 71

юрист 52

инженер 28

предприемач 13

преподавател 11

филолог 8

лекар 7

IT специалист 7

журналист 6

сценарист 6

полицай 5

политолог 5

PR 4

финансист 4

спортист 3

мениджър 3

артист-изпълнител 3

пожарникар 2

педагог 2

писател 2

специалист международи отношения 2

психолог 1

поет 1

географ 1

планински водач 1

застраховател 1

социален работник 1

летец 1

бизнес анализатор 1

спортен мениджър 1

арабист 1

архитект 1

преводач 1

издател 1

агроном 1

земеделец 1

военен 1

режисьор 1

еколог 1

биолог 1

кинезитерапевт 1

политически мениджър 1

дипломат 1

ски учител 1

геолог 1

учен 1

футболен съдия 1

студент 1

Забележка: Разпределението по професии надхвърля 240, защото някои депутати имат повече от една специалност.

20 от управниците са от село

20 души сред настоящите депутати са родом от село. Сред тях е лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова, която е от с. Крушовица, обл. Враца. От нейната парламентарна група с корени от много малки населени места са инженерите Георги Гьоков (с. Любеново) и Петър Кънев (с. Миладиновци).

С по трима депутати, които изтъкват с гордост селския си произход, са и в групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. От победителите на последните избори от село са представителят на СДС и д-р по икономика Румен Христов. Той е от село Борово. Неговите колеги Гюнай Хюсмен и Йордан Кръстанов са съответно от Свещари и Синтово. Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ е родом от с. Батин, Бойко Рашков е от с. Огняново, а Бюнямин Хасан от с. Трем.

Останалите 11 души, които допълват групата, са от редиците на ДПС. Заместник- председателят на парламентарната група Йордан Цонев е от Карапелит, а останалите са Хамид Хамид (Сини вир), Анджей Джандов (Старцево), Гюнер Ахмед (Окорш), Елхан Кълков (Плетена), Ешереф Ешереф (Преображенско), Илхан Хаккъ (Подайва), Мустафа Карадайъ (Борино), Осман Мурадов (Нова махала), Рамадан Аталай (Мъдрево) и Фатме Рамадан (Трънак).

Двама от опозицията са родени в чужбина

Двама от народните представители в настоящия парламент са родени в чужбина. Интересното е, че те са от групите на две от опозиционните сили. Климент Шопов от „Възраждане“ е проплакал за пръв път в болница в Монреал, Канада. Родителите му са от Сливен. Шопов, който е роден през 1992 година, завършва индустриално инженерство в Монреал. През 2020 г. се връща в България и взима участие в протест срещу правителството на Бойко Борисов, където се запознава с Искра Михайлова от партия „Възраждане“ и решава да стане неин член. След като се отказва от канадското си гражданство, на парламентарните избори през 2022 г. е кандидат за народен представител от листата на партия „Възраждане“, водач в 21 МИР-Сливен и е избран за народен представител в 48-ото НС, а пред пролетта на миналата година отново получава доверието на избирателите, за да стане част и от настоящия парламент.

Икономистът Драгомир Стойнев от БСП пък е роден в Триполи, Либия, през 1976 г. Завършил е Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENА.