0

М ладите българи полудяха по бригадите, показа проучване на „Телеграф“. След 2 години пандемия и ограничения за пътуване студентите се втурнаха масово да работят зад граница.

„Тази година Аляска е голям хит, много голям интерес имаше към нея. Една четвърт от студентите се насочват натам“, каза Весела Кутова, координатор „Студентски бригади за САЩ“ в „Интеграл“. Тя обясни, че други предпочитани дестинации са източното крайбрежие - традиционно то привлича хора от щата Мейн до Роуд Айланд под Бостън. „Там са най-ниски разходите за самолетния билет и традиционно са малки курортни градчета от типа на Златни пясъци и Слънчев бряг, където студентите обичат да работят там. Тази година има интерес и към Флорида, Калифорния, традиционно Мичиган и Уайоминг са два вътрешни щата, които привличат участници“, коментира тя. Кутова посочи, че миналата година на бригада са отишли 1960 студенти, позовавайки се на официални данни, а тази година очакванията са броят им да мине 3000.

.

 .

Разходи

Между 4500 и 6000 лева излизат подготовката, явяването на визово интервю, закупуване на самолетни билети и джобни, коментира Кутова, но подчерта, че колко точно излиза зависи от това докъде ще пътува студентът. От думите й стана ясно, че таксата за интервюто е 185 долара, като тя е фиксирана за участниците от всички страни по света. Координаторът уточни, че на такава среща се ходи само първоначално, защото при следващи кандидатствания проучването се прави само по документи. Тя каза още, че обикновено студентите се връщат на едно и също място всяка година, но ако например миналата година са били в Аляска, то тази година може да са избрали друго място заради ниските температури. Кутова посочи още, че се наблюдава и нова тенденция при пътуванията, а именно – в последните години студентите предпочитат да ходят да работят зад граница с гадже или приятели. Наред с това прави впечатление, че равен брой момичета и момчета ходят да се трудят в Щатите.

Заетост

.

 .

Основният сектор, в който се набират български студенти, е този на туризма, посочи координаторът и уточни, че се търсят бармани, сервитьори, камериерки, хора за рецепция, но те трябва да владеят по-добре английски език. „Тази година имаме една много интересна позиция – тургайдове“, каза тя. Експертът поясни, че програмата Work&Travel не позволява да се обявяват позиции във висококвалифицирания сектор. От думите й стана ясно, че офертите са за сезонна работа, която не изисква специални умения. Координаторът обясни, че студентите трябва да полагат по минимум 32 часа седмично, като не са малко тези, които успяват да работят на две или три места и да изработват по 60 часа. По отношение на предоставянето на квартира – случаите са различни. Има работодатели, които осигуряват безплатна, други удържат наема от възнаграждението, а в третия случай – студентите сами си търсят дом. „Нашият съвет към кандидатите е да търсят оферти с осигурена квартира“, подчерта Кутова.

Заплащане

Весела Кутова коментира, че инфлацията е повишила заплащането на час в САЩ и ако преди ковид пандемията се е заплащало по 10 долара на час, то сега започва от 10-11 и стига до 20 долара. „Заплащането е с 20% по-високо“, изчисли тя. Според нея студентите имат възможност за около месец-два да избият направената инвестиция за пътуване и джобни, като те могат да работят 4 месеца - между 1 май и 1 септември, и да останат още 1 месец с цел туризъм. „В този случай трябва да се върнат до 1.10“, уточни тя.

САЩ ОТКАЗВАТ НА МАЛЦИНА

САЩ отказват на малцина, обясняват от агенциите, които се занимават с тази дейност. „Най-често те са свързани със студентския статус на кандидата – невзети изпити, лош успех“, твърдят оттам и уточняват, че програмата е достъпна само за учащи в редовна форма на обучение – бакалаври и магистри. Независимо от статуса обаче всеки студент, пожелал да отиде в САЩ, се допуска до интервю и оттам нататък интервюиращият решава дали той може да замине или ще поискат студентът да си оправи изпитите и да опита отново следващата година.

В последно време се дава възможност на кандидатите да поправят нещата и още в рамките на същата година да успеят да заминат. Експертите признават още, че има хора, които след края на бригадата се пробват и остават незаконно в държавата, но те са рядкост и трябва да знаят, че при проверка подлежат на депортиране.