0

С мененият председател на Сметната палата Цветан Цветков ще отиде на работа във вторник. Това обяви самият Цветков пред „Телеграф“ вчера. Той призна, че няма яснота дали ще бъде допуснат да влезе в сградата. Но е решен точно в 9.00 да се яви на работното си място в присъствието на журналисти, които ще покани. Ако не бъде допуснат, той смята да състави протокол и да си търси правата по съдебен път.

Рокади

Цветан Цветков е с изтекъл мандат от миналата година. Но заради забавяне на избора на нов председател той продължи да изпълнява функциите на шеф на одитната институция, докато парламентът гласува титуляр. След изслушване на Цветков в бюджетната комисия по скандала с даренията на компанията „Нексо“ изненадващо на 20 януари 48-ото народно събрание го освободи от поста с гласовете на ГЕРБ, „Български възход“, ДПС и БСП. Официалният мотив бе, че мандатът му е изтекъл. За изпълняващ длъжността председател бе издигната заместничката му Горица Грънчарова-Кожарева, макар нейният мандат също да е изтекъл.

След това 71 депутати от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ сезираха Конституционния съд с искане да обяви уволнението на Цветков за противоконституционно, което съдът и направи на 22 юни. В решението си магистратите заключават, че за освобождаването на Цветков няма правно основание в Закона за Сметната палата. А упражняването на правомощията на председателя и останалите членове на одитната институция с изтекъл мандат до избиране на нови титуляри гарантира продължаването на осъществяването на нейните функции.

Решението на КС излезе в „Държавен вестник“ на 6 юли и влиза в сила във вторник. Ден след обнародването му Народното събрание гласува Горица Грънчарова-Кожарева да продължи да изпълнява длъжността председател на Сметната палата до избора на нов титуляр. Освен това депутатите удължиха на 19 дни срока за внасяне на предложения за кандидати да оглавят одитната институция.

Тълкувания

Според Цветан Цветков решението на народните представители от петък също е незаконно. Нея я възстановяват като зам.-председател, а мен като председател - не, това е правен абсурд, коментира Цветков. Той е убеден, че до избора на нов титуляр именно той трябва да изпълнява функциите на председател.

Юристи обаче имат и друго тълкувание. Те посочват, че чл. 22, ал. 4 от Закона за Конституционния съд дава право на органа, който е постановил акта, да уреди правните последици от обявяването на този акт за противоконституционен. В случая това е Народното събрание.