1

С амо 6% да се вдигат пенсиите през тази година, и то от 1 октомври, настояват от Българската стопанска камара. Това е първият вариант за мерки, с които да се ограничи голямата дупка в Бюджет 2023, стана ясно вчера на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Другата още по-радикална мярка е индексацията да се замрази за тази година. И от Асоциацията на индустриалния капитал коментираха, че скокът на пенсиите с 30% през 2022 г. е проява на политически популизъм. От синдикатите пък бяха категорични, че не приемат подобни мерки. „Един анализатор дори заяви, че пенсиите може и да се намалят. Искам да го срещне група пенсионери в някоя градинка и да му кажат как се намаляват пенсии“, коментира експертът на КНСБ Ася Гонева. От синдиката смятат, че трябва да се увеличи максималният осигурителен доход на 5400-5600 лева, така че хората с високи заплати да трупат повече пари за пенсия. Според КНСБ също е наложително да нарасне и минималното обезщетение за безработица от 18 лв. на 20-22 лв., а максималното може да се запази в същия размер.

Увеличение

В проекта за бюджет за 2023 г. е заложена актуализация от 12% на всички пенсии от 1 юли, уточни управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Таванът остава 3400 лв. През 2023 г. се очаква средната пенсия да нарасне с 16,7% и да стане 788 лв. Увеличават се и разходите за обезщетения и помощи с 14%. Социалният министър Лазар Лазаров пък уточни, че броят на пенсионерите, които са под прага на бедност, който е 504 лв., ще намалеят наполовина от 658 511 до 326 428 души.

Дефицит

Параметрите в бюджета, които е заложило служебното правителство, са според сега действащото законодателство и са с 6,4% дефицит, съобщи и зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. И работодатели, и синдикати изразиха притеснение от тази цифра. Социалният министър Лазар Лазаров дори определи борбата с дупката в бюджета като библейска задача. Работодателите отбелязаха, че подобен дефицит над 3%, при това не само за тази година, но и за следващите две, ни отдалечава от еврозоната с 10 години. Според синдикатите обаче приходите в бюджета са леко подценени, а има и буфери, каквито са капиталовите разходи. Това пък позволявало минималната работна заплата да стане 850 лв.

ВСС отхвърли сметките на кабинета

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съгласува на вчерашното си заседание проекта за бюджет на съдебната власт за 2023 г., предложен от служебния кабинет. Решението беше взето единодушно. Проектът на бюджет не отговаря на предложения от ВСС в частта за разходите за съдебна власт. От ВСС настояват за 1 млрд. 192 млн. и 646 хил. лв., докато от правителството са заложили 1 млрд. 87 млн. и 529 хил. лв., което е със 105 млн. и 117 хил. лв. по-малко. Капиталовите разходи са намалени с 46,9 млн. лв.