0

4000 лева е средната цена, срещу която може да се сдобием със задължителните за кукерите атрибути - костюм, маска и звънци.

В отделните райони на България се използват различни костюми, но в общи линии те са три вида. Правят се от овчи и кози кожи или от плат с ресни.

„Тези от плат са най-евтини, а най-скъпи са от дългокосместите породи кози. Средният вариант е от овчи кожи, които вървят по 20-30 лева едната, но за един костюм могат да се изразходят и по 20“, коментира пред „Телеграф“ Младен Младенов, който е ръководител на кукерската група в Ковачевци.

Изработка

Желаещите да усетят тръпката и да участват в някои от обредите и фестивалите, на които се гонят злите сили, могат сами да се заемат с изработката, както правят повечето хора, отдадени на тази вековна традиция по нашите земи или да си занесат материалите на шивачи или сарачи, които работят с кожи.

ВЪЗМУЩЕНИЕ: Сурвакар влачи убита лисица по роден площад! (СНИМКА 18+)

„Необходими са средства и за изработка и така цената на костюма може да стигне 1500 – 2000 лева“, коментира още Младенов и уточнява, че за маска също може да се броят между 200 и 1000 лева. Поне 400 лева струва една хубава маска, но цената на популярните ликове, които са по-големи и се правят и от дърво и на височина достигат до над 1,2 м, минават и над 1000 лева.

Уникати

„Има кожи, които са с дължина на косъма над 90 сантиметра и удрят цена от 7000-8000 лева. На практика най-хубавите кукерски костюми от кози кожи стига до цена от 20 000 лева и нагоре. Не всичко от една кожа влиза в костюма. Избират се най-добрите парчета. Нерядко ти трябват 10-15 кожи за цял костюм“, казва Радослав Равначки от Крупник и разкрива, че преди време е продал кукерски костюм за 26 000 лева, а чувал е, че се правят сделки и на цени над 30 000 лева.

Поръчки

Буквално затрупани с поръчки са топмайсторите на звънци, които се използват от кукерите. Известни в цяла България са Пейо Стефанов от Панагюрище и Георги Николов от Перник.

Авторът

„Преди Георги беше Ангел, в Перник този занаят се предава по наследство. При звънците си има тънкости, а звукът е важна част от целия обичай и от емоцията, която той носи за участниците и за тези, които наблюдават отстрани“, коментира още Младен Младенов и уточнява, че звънците в един комплект са 21, като на височина са от няколко сантиметра до над 20 см. Размерът определя и цената им, но тя е може би най-същественото перо, защото един комплект е общо около 4000 лева.

В Пиринско отглеждат пръчове заради кожите

Причина за нарастването на цената на кукерските премени е в намаляването на стадата с пръчове, от чиито кожи стават най-добрите костюми. Затова от няколко години в Пиринско се отглеждат такива животни, за да може от тях да се правят кукерски костюми с дължина на косъма над 80-90 сантиметра.

КУКЕРСКО: Броим двайсетачка за тур до Сурва в Перник

35-годишният Радослав Равначки от симитлийското село Крупник е един от тях. Преди десетина година имало глад за хубави кожи и се налагало да се обикаля цялата страна и да се търсят специална порода животни - калоферска коза. През 2012 година Ради и по-големия му брат Методи завъдили стадо от дългокосместите кози, които в един момент станали 150.

Старите чанове тръгват от 2000 лв. за брой

Старите звънци, които са на 100 и повече години, са сред най-ценните елементи в оборудването на кукерите и една от най-търсените стоки в общността.

„Само един такъв чан тръгва от цена 2000 лева нагоре. Те са по-качествени. Някои се спазаряват по 3000-4000 лева. Скоро научих, че чан на над 100 години е продаден за 10 000 евро. Аз имам около 40 звънци. Но купувам нови от Перник, тук, в Пиринско, няма майстори“, признава Равначки, който от дете облича кожените премени на Сурва.

*По темата работиха: Людмил Христов и Владимир Симеонов