0

Г рубите сметки, които съм правил до момента, показват, че около 60 млрд. евро ще струва енергийното обновяване на жилищата в България. Ако се отделя по 1 млрд. евро публичен ресурс на година, след 60 години ще е обновен сградният фонд. Но дотогава той ще е станал пак за обновяване, заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на конференция "Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход".

Антиутопия

„Откъде да вземем тези 60 млрд. евро, така че цикълът на обновяване да е по-бърз от разпадането. Ако не се забързаме, ще си останем с огромния проблем на сградния фонд. На мястото на ромските гета ще се появят жилищни комплекси гета. България ще се раздели социално. Тази антиутопия ще се случва около нас, ако страната ни продължи с подхода да обновява сградите безвъзмездно, със 100 процента публичен ресурс, категоричен е министър Попов. Фондовете трябва да се използват единствено за мобилизация на частните, на личните финанси, от банките и съфинансиране на обновяването от собствениците.

Първата реформа ще бъде във финансирането. От 100% грантово финансиране ще се премине към постепенно включване на собствениците и на други частни капитали в обновяването на сградите, каза заместник регионалният министър Ангелина Бонева.

Капитали

Публичните пари трябва да бъдат насочени към привличане на частни капитали, подпомагане на енергийно бедните. Последната реформа, с която трябва да се справят управляващите, е и в промяната на културата на притежание. Собствеността е и отговорност, посочи регионалният зам.-министър и даде пример с личния автомобил, към който българинът има по-голяма грижа, отколкото към дома си. С промяна на Закона за енергийната ефективност Фондът за енергийна ефективност и ВЕИ ще се преобразува в Национален фонд за декарбонизация, съобщи заместник енергийният министър Ива Петрова.