0

С единодушно решение държавите членки на Европейския съюз решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС. Това стана на заседание в Брюксел, от където дипломатически източници твърдят, че това означава разделяне на Албания и Северна Македония. Не закъсняха и реакциите на българските политици.

ЕС започва преговори за присъединяване с Тирана, без Скопие!

"От нас се иска търпение. Не трябва ние да изглеждаме агресивни, защото тактиката на нашите колеги в Северна Македония е ние да бъдем виновни. Като държава трябва да се държим на висота и да не бъдем в тона на един все пак само министър (македонският вицепремиер Александър Николовски бел. ред). Ние имаме Договор за добросъседство и никой не може да мръдне от него. България с нищо не наруши добрия тон", заяви лидетр на ГЕРБ Бойко Борисов.

На днешното заседание на комисията по външна политика се очаква да бъде обсъден Проект на декларация във връзка със "систематичното и методично разрушаване на диалога между Северна и България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония". 

"Искам да уверя българския народ, че много добре сме чути в ЕК, ЕС, ЕНП. Така действат европейските институции - те не заплашват, те не обиждат, но резултатът е, че Албания прие българското малцинство и върви напред, а в Македония да понасят последствията от своето поведение", добави Борисов.

"Нормална е реакцията на Брюксел след изказванията, особено от миналата седмица, на официалните лица от Република Северна Македония (РСМ). Това е ясен знак, че не може да имаш такъв речник и да очакваш да бъдеш страна член на Европейския съюз (ЕС)", коментира още пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов.

"Времето показа, че споразумението, което направихме по време на нашето правителство - "френското предложение", се оказа много добро за България. Реално целият Европейски съюз застана на страната на България, и Република Северна Македония трябва да реши иска ли да приеме българите в Конституцията си или пътят ѝ към Европа се затваря", подчерта съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той изрази надежда, че Северна Македония ще преосмисли позицията си, защото това, което се случва в момента, е, че Албания се откъсва от тях и ще продължи пътя си по-бързо.

"Решението Албания да започне същинските преговори за членство в Европейския съюз (ЕС) беше закономерно, даже закъсняло. Оттук насетне пред Република Северна Македония (РСМ) има два пътя – или признава наличието на българите като основен държавотворен елемент на страната си и ги вписва в Конституцията си, или остава извън преговорния процес. Според него това е и целта на управляващите в Скопие в момента". коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадинов коментира, че, след като Северна Македония отказва да изпълни условията на подписаните договори с България и с ЕС, е трябвало да бъде взето решение. "След като не искаш да спазваш договорите, отсрещната страна също няма да спазва ангажиментите към теб“, заяви той.

Лидерът на "Възраждане" припомни, че Северна Македония назад във времето многократно си е "позволявала да скандализира", да лобира в коридорите на европейските институции, така че България да не получи подкрепа за естествените права и свободи на българите там. 

В същото време, по думите на Костадинов, Албания призна българското малцинство и на българите бяха гарантирани всички конституционни права, каквито имат и другите малцинства. Албания показа, че е нормална европейска държава и заслужава да е член на ЕС и "Възраждане" подкрепя това, подчерта лидерът на партията. 

"Искам да бъда безапелационно ясен по отношение на Северна Македония. В Северна Македония има политици, които откровено мразят България и нас българите. На всичкото отгоре, голяма част от тях са двулични, защото много удобно са си взели българско гражданство", написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов във Фейсбук.

По думите му Северна Македония е управлявана от подобни политици, които подклаждат народа си към омраза и неприязън към българите.

"Това е много тъжно, но и много жалко за тях, защото България, като член на Европейския съюз, не трябва по никакъв начин да допуска държава с подобно поведение да започне преговорен процес за присъединяване към Европейския съюз. Единственият начин е те да запишат българите в Конституцията си и да спазват напълно и изцяло, т.нар френско споразумение. Мисля, че съм напълно ясен!", споделя още Трифонов.