0

В Плана за възстановяване и устойчивост има заложени средства за изграждане на 8 училища в най-големите градове на страната. С тях ще се реши частично проблемът с преминаването към едносменен режим на обучение. Това обяви в отговор на въпрос на „Телеграф“ образователният министър проф. Галин Цоков. „Залагаме три програми в периода 2024-2026, насочени към строителство на сгради на училища и детски градини в размер на минимум 210 млн. лева. Надявам се, че при второто четене на бюджета те ще бъдат предвидени от финансовото министерство като разходи за следващата бюджетна година“, каза той. Проф. Цоков коментира, че проблемът с едносменния режим се отразява върху качеството на учене.

Занимални

В отговор на „Телеграф“ министърът коментира и въпросат с липсата на достатъчно държавни занимални в училищата, което принуждава родители да пращат децата си в частни. „Това е сериозен проблем, особено когато учители от съответно училище преподават в такива занимални“, заяви Цоков. Той добави, че в момента има такъв случай в едно софийско училище (става дума за 139-о ОУ „Захарий Круша“, б.а.). „В момента очакваме доклада на РУО – София-град, от извършената проверка. Ние ще вземем всички мерки да няма такова преливане от общественото образование в частните занимални и работата на едни и същи учители на двете места“, обеща той и добави, че по някои от станалите известни проблеми прокуратурата извършва проверка. 

Гимназии

В сряда излезе второто класиране за гимназиите. Класираните ученици могат да се запишат между 20 и 24 юли. Имат право да участват и в третото класиране, но в такъв случай ще загубят мястото си от текущото. Те ще се борят с всички некласирани до момента. Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени на 25 юли, а класирането ще излезе на 31 юли.

На втория етап в столицата се класираха 5010 ученици, като за третия остават 968 деца, които ще се борят за 1404 свободни места.