0

Б укети пред паметника на Капитан Петко войвода на един от седемте хълма в Рим положиха български парламентаристи, включени в делегацията, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Паметникът на българския хайдушки войвода и революционер е открит по случай 160-годишнината от неговото рождение на 2 декември 2004 година и е поставен на хълма Джаниколо в Рим, редом с този на Джузепе Гарибалди и с други велики италиански революционери. На хълма на гарибалдийците в близост до паметника на Капитан Петко войвода има плоча, на която е написано: „В памет на българите-гарибалдийци, които със себеотрицание и героизъм се биха за свободата, единението и независимостта на Италия. От признателна Италия“. Автор на постамента е професор Валентин Старчев, който работи в много жанрове на изобразителното изкуство, но е известен най-вече с монументалната си пластика.

В състава на парламентарната делегация са още заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „Продължаваме Промяната и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България“ Ирена Анастасова и председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

В сряда родните депутати ще се видят Негово Светейшество папа Франциск, с когото Росен Желязков ще има и среща на четири очи. Освен това председателят на Народното събрание ще разговаря и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. В програмата на посещението е предвидена още среща на председателя на парламента Росен Желязков с председателя на Камарата на депутатите на Италия Лоренцо Фонтана. Росен Желязков ще разговаря и с държавния глава на Суверенния Малтийски орден Негово Височество Джон Дънлап. Депутатите ще присъстват на тържествената православна литургия на 24 май в базиликата „Сан Клементе“ и ще се поклонят пред мощите на Свети Кирил. Утре те ще посетят и базиликата „Санта Мария Маджоре“ и ще поднесат цветя на българската плоча, където азбуката и славянските книги са получили официално признание от Ватикана.