0

В това издание на „Герой на седмицата“ ви срещаме с Тея Павлова, която учи маркетинт и реклама в Американския университет в България и е възпитаник на ковачницата за красиви умове – Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Тея споделя пред  „Телеграф“, че няма да търси реализация в чужбина, макар и да учи в международен университет, защото и в родината си може да се реализира и да има подобаващ стандарт на живот, какъвто много от сънародниците ни търсят зад граница. Спирачката да гледа навън се заражда преди години, когато й хрумва идеята да създаде място, където тя, заедно със завършили гимназията, да обясняват математиката на разбираем и достъпен език. Минават години до онзи ден, в който нейният бизнес партньор, който е с две години по-малък – Никола Кръстев, й казва, че създава школата, която ще носи името, предложено от нея - X academy. Кръстев не й дава време за колебания и размисли, и така през 2023 години отварят врати в столицата.

Предисторията

Тея Павлова разказва, че още от 10-и клас и двамата започнали да преподават индивидуални уроци по математика на по-малките ученици в дома им. „Решихме, че ще има по-голям успех, ако създадем школа с други преподаватели, възпитаници на СМГ. Видяхме, когато преподавахме уроци на децата като ученици, че има голям успех при децата. Решихме, че това се дължи на нашата подготовка в СМГ, която е най-добрата в България, и второ, защото сме млади и комуникацията с децата ни е доста по-лесна и те ни възприемат по друг начин“, споделя тя. Павлова казва, че нещата започнали на шега, но нещата се получили, а резултатите им до момента са повече от обещаващи. „Стартирахме лятото на 2023 г. като идея и за един месец го реализирахме с първата локация на „Пиротска“. След обявяване из социалните мрежи се записаха изключително много деца“, разказва тя и добави, че засиленият интерес им дал повод да отворят школа и в „Младост 3“, както и към екипа им да се присъединят още учители. Тея споделя, че ще продължат да се развиват, като освен отварянето на още места за подготовка в София такива ще има и в страната, тъй като към момента те предлагат присъствени уроци само в столицата и онлайн занимания за децата в провинцията. Освен това замисля да започнат да подготвят ученици и по други дисциплини, освен по математика.

Различно

Възпитаничката на СМГ посочва, че част от успеха им сред децата се дължи на факта, че са млади и общуват на един език с учениците, които посвещават в тънкостите на математиката. „Знаем точно на какво да наблегнем, когато говорим, знаем с какъв подход да го обясним, така че децата да не го приемат като критика или нещо трудно, а по-скоро да го приемат като приятелски разговор, в който стоя и обяснявам на приятел, защото го знам по-добре от него“, разкрива Тея тайната на успеха им. От думите й става ясно, че всички работещи в школата освен математици са и спортисти и се развиват и в други области. „Децата виждат в нас нещо като приятел и съветник за техни въпроси, които са отделно от математиката. Те знаят, че могат да си комуникират с нас на всякакви теми и се чувстват и по-комфортно по време на урока, което ни позволява да задържим вниманието и ефектът е по-голям“, разказва тя. Тея коментира, че не всеки е роден за математик, но всеки може да разбере същността на математиката и тя да му служи в живота. „Най-трудно за децата е да създадат логика в главата си, чрез която да си обясняват нещата“, посочва тя и добавя, че според нея това е главният проблем при преподаването на дисциплината в училище, а именно, че учителите не обясняват защо дадено нещо е така, а се поставя като свършен факт и така се получава зубрене на урок след урок. „Ние се опитваме да накараме детето да разбере защо това е така, да може да си го обясни през негова призма. Разбере ли защо е така, може да се оправи с математиката без проблем“, смята Тея. Тя споделя, че по на сърце й е геометрията, защото първата й мечта била архитектурата. Според нея фигурите се отдават повече на децата, които се занимават с рисуване или по-абстрактни науки, докато тези, които са по-логични, обичат повече алгебрата. 

Промени

Момичето коментира, че ако влезе в обувките на министъра на образованието, не би променяла учебната програма, защото дадено нещо, макар и да ни изглежда излишно, не е случайно там. Тя би работила върху повишаването на заплатите на учителите, тъй като те са най-важният фактор в системата. Тея споделя, че интересът към учителската професия сред учениците и по-големите е огромен, но заплащането, което макар и повишено, все още не е достатъчно мотивиращо за младите. „Човек освен да обича работата си е важно да има и добър доход“, коментира Павлова и добавя, че учителят трябва да се ползва с уважението на децата, да не допуска анархия, сприятелявайки се с тях, но същевременно да бъде приятел с учениците, а те да бъдат респектирани от факта, че той знае повече от тях и могат да разчитат на подкрепата му. По отношение на възнагражденията Тея обяснява, че учителите работят обикновено по 4 часа на ден и затова трябва да се заплаща минимум 1800-1900 лева в столицата и Пловдив, като в по-малките градове, парите не трябва да падат под 1600 лв. Павлова споделя, че днес е срамно някой да каже, че е учител и това е само заради ниския му доход, което трябва да се промени.