0

К абинетът подготвя национална карта на аптеките. Това е заложено в управленската програма на правителството.

Тя трябва да е готова до ноември и да реши проблема с недостатъчния им брой на някои места в страната. Преди месец дори министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков предложи общините също да се включат в субсидирането в райони, където няма аптеки на денонощен режим.

В програмата на правителството е заложено още изготвянето на профилактичен календар, който да въведе ясни срокове на прегледите и изследванията при рискови групи пациенти. Той трябва да стане факт до август догодина.

Одит

Ще бъде извършен и одит на системата за спешна помощ, за да се подобри функционирането й. Цели се и намаляване на времето за пристигане на линейките и свързването им с болниците, както и избягване на обиколките на лечебните заведения. Ще бъдат регулирани и различните дейности и правомощия на парамедиците, за да се увеличат екипите на Спешна помощ.

За подобряване на сектора ще бъдат ремонтирани и сградите на центровете за спешна помощ, като в документа е упоменато и че трябва да бъдат построени нови. Ще бъде подобрен и достъпът за лица с увреждания.
Заложено е и изготвянето на критерии за приоритизиране на населени места, в които да бъдат разкрити амбулатории за
извънболнична помощ.

Лекарства

Ще има и нови правила за съставяне на списъка със забранени за износ лекарства, а антибиотиците ще се предписват с електронна рецепта. Цели се и ускоряване на вноса на дефицитни медикаменти. До септември трябва да бъде одобрена и Национална здравна стратегия.

Както бе изтъкнато вече от кабинета и от здравното министерство, един от най-големите приоритети на управляващите е изграждането на Националната детска болница. До февруари трябва да бъде изготвен проект, който да отговаря на световните стандарти.